Nieuws

  • Brug bij Varkensgat in Genemuiden voor werkzaamheden afgesloten

    De brug bij het Varkensgat in Genemuiden wordt voor spoedwerkzaamheden afgesloten. Van dinsdag 30 maart tot en met vrijdag 2 april. En van dinsdag 6 april tot en met vrijdag 9 april. In het paasweekend, van zaterdag tot en maandag, is de brug gewoon begaanbaar.

  • Gemeente Zwartewaterland vraagt mening inwoners over windmolens en zonnevelden

    De gemeente Zwartewaterland verspreidt een vragenlijst over duurzame opwek van energie (zon en wind) in de gemeente. De reden is het veranderende klimaat en de landelijke afspraken om meer duurzame energie op te wekken. Wethouder Harrie Rietman: “We zijn benieuwd naar de mening van inwoners. Hoe denken zij over zonneparken en windmolens? Hoe belangrijk vinden ze het opwekken van duurzame energie? En waar moeten we als gemeente rekening mee houden?” De resultaten uit het onderzoek helpen de gemeenteraad om de juiste keuzes te maken: een energietransitie die zoveel mogelijk past bij de wensen van inwoners.

  • Veilig en prettig leven in een veranderend klimaat

    Ook Zwartewaterland krijgt door klimaatverandering te maken met grotere extremen in neerslag en temperaturen. De gemeente past de omgeving aan op deze omstandigheden, zodat Zwartewaterland in 2050 klimaatbestendig is. Wethouder Slingerland: “Door klimaatverandering worden de winters natter, de zomers droger, stijgt de gemiddelde temperatuur en stijgt de zeespiegel. Dit kan zorgen voor schade en overlast. Maatregelen zijn nodig om Zwartewaterland ook in de toekomst veilig en leefbaar te houden. In de ‘Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie’ beschrijven we twintig maatregelen. En daarbij doen we ook een beroep op de inwoners. Samen kunnen we Zwartewaterland klimaatbestendig maken.”

  • Omwonenden denken mee over inrichting beweegpad langs Weteringallee Zwartsluis

    Een wandelpad langs de vijver bij de Weteringallee, ook geschikt voor minder validen en ouderen. Lekker in beweging zijn op een beweegtoestel of even genieten van de mooie omgeving op een fijne rustplek of ontmoetingsplek. En tegelijkertijd kennis op doen over bloemen en kruiden. Dat wil de gemeente Zwartewaterland graag met inwoners en dan vooral de omwonenden van de Weteringallee in Zwartsluis realiseren. Wethouder Gerrit Knol: “Omwonenden hebben een praatplaat ontvangen waarop zij kunnen aangeven wat zij belangrijk en mooi vinden. Zo kunnen ze kiezen voor bepaalde beweegtoestellen of voor een groenelement zoals een slangenhaag of boomgroepen. Dit helpt ons om keuzes te maken.”

  • Hasselt krijgt een ‘nieuwe’ Veerpoort

    In mei 2021 starten, in opdracht van de gemeente Zwartewaterland, Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG) en bouwbedrijf Kijk in de Vegte met de opbouw van de fundamenten van de Veerpoort. “Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van gemeente Zwartewaterland, de Historische vereniging Hasselt en Stichting Archeologie Zwartewaterland in vervulling. Op deze manier blijven de restanten van de Veerpoort voor de toekomst zichtbaar,” aldus wethouder Harrie Rietman.