CU, SGP, PvdA, BGZ en de VVD dienden tijdens de gemeenteraadsvergadering van 15 februari gezamenlijk een motie vreemd aan de orde van de dag in (een motie over een onderwerp dat niet op de agenda van de raad staat, maar wat wel actueel is). De provincie Overijssel ziet de polder Mastenbroek namelijk als mogelijke locatie voor de plaatsing van windturbines. Maar over dat soort zaken beslist de gemeenteraad graag zelf.
De gemeenteraad heeft ingestemd met de toevoeging van tachtig monumentale panden, mits daar geen bezwaar tegen wordt ingediend. Volgens de gemeente zijn de panden een stukje Zwartewaterlandse geschiedenis en verdienen ze het om beschermd te worden. "Wat waardevol is staat onder druk en wat weg is komt niet meer terug."
In het gebied Zomerdijk-Zwartsluis gaat de komende jaren een paar vierkante kilometer terug worden gegeven aan de natuur. Een goed idee zegt de gemeente, maar de manier waarop kan anders. Daarom zal er een brief worden gestuurd naar de provincie waarin de teleurstelling wordt uitgesproken over het gebruik van zware, uitstotende machines. En waar er wordt aangedrongen op het zoveel mogelijk gebruik maken van elektrische apparatuur.
Veel partijen hebben zorgen over het drugsgebruik in de gemeente Zwartewaterland. Ze willen hier meer grip op krijgen. Toch is niet duidelijk hoe groot het probleem is. Tijdens een overleg van burgemeesters zijn voorzichtige plannen gemaakt om samen een rioolwateronderzoek te bekostigen. Daarmee kan beter worden gemeten of en hoe groot het drugsprobleem in de gemeente is.
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 23 november stemde de gemeenteraad in met het raadsvoorstel over de Najaarsnota. Een ingediend amendement van het CDA kon op geen enkele medestander rekenen.
Volgens berekeningen van GGD IJsselland is er geen verhoogd gezondheidsrisico door de uitstoot van benzeen en PAK door Schagen Infra uit Hasselt. Wel zijn 25 oktober nieuwe metingen naar benzeen en PAK gedaan. De resultaten worden binnen nu en drie weken verwacht, vertelt wethouder Van der Poel tijdens de gemeenteraadsvergadering van 9 november.
Zonder slag of stoot werd donderdagavond 9 november de programmabegroting voor 2024 aangenomen. In dit document stelt het college de jaarlijkse begroting op met de daarbij behorende doelstellingen. Ook kijkt het college alvast vooruit tot 2027. Een week eerder waren alle partijen al positief, maar wilden een aantal fracties nog wat bedenktijd. Dat heeft verder niet geresulteerd in moties of amendementen, waardoor het raadsvoorstel over de begroting snel beklonken was.
Alle raadspartijen waren het donderdagavond 2 november eens over de programmabegroting 2024-2027 van de gemeente Zwartewaterland. Desondanks is er geen definitieve klap op het geheel gegeven, omdat de stijgende rioolheffing voor enige debat zorgde.