De provincie Overijssel organiseert zogenaamde ‘sprintsessies’. Dit zijn bijeenkomsten die ervoor moeten zorgen dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van het bestaande elektriciteitsnet, om zo netcongestie tegen te gaan. Oplossingen uit deze bijeenkomsten moeten verder worden uitgewerkt, maar daarvoor is geld nodig. De OKG (Ondernemers Kring Genemuiden) haakte in op het aanbod van de provincie, waardoor de vraag kwam of ook gemeente Zwartewaterland een bijdrage wil leveren.
Tijdens het vragenhalfuur aan het begin van de gemeenteraadsvergadering krijgen raadsleden de kans om vragen op het college af te vuren. BGZ maakte daar gisteravond (18 april) dankbaar gebruik van door met een heel lijstje vragen op de proppen te komen. De belangrijkste punten waren de botenhelling in Zwartsluis, de valtegels in speeltuinen en de contractonderhandelingen met de pont.
De gemeenteraad van Zwartewaterland heeft ingestemd met de bouw van een AHOED (Apotheken en Huisartsen Onder Eén Dak) en aanverwante voorzieningen. Dit betekent dat er gebouwd gaat worden aan de Prinsenstraat.
De gemeenteraadsvergadering van afgelopen 4 april valt onder de noemer: kort maar krachtig. De gemeenteraad stemde in met het bestemmingsplan van de Burgemeester Malcorpslaan 99 in Hasselt (de voormalige locatie van basisschool Trekschuit), wat wil zeggen dat er twintig sociale huurwoningen voor begeleid wonen en twintig appartementen voor starters en senioren gerealiseerd gaan worden. De gemeenteraad hamerde erop dat er nog meer 'groen' aan het plan moest worden toegevoegd, maar was verder voor het voorstel.
Het was een bijzonder lang proces, maar de gemeenteraad heeft besloten dat er geen zonnepark nabij Verkavelingsweg 4a in Hasselt mag komen. Een proces dat al sinds juni 2019 bezig is, komt daarmee tot een einde. Mede door veranderend beleid en een andere inzet van de rijksoverheid kwam de gemeente Zwartewaterland unaniem tot dit besluit.
De gemeenteraad van Zwartewaterland heeft op 7 maart unaniem ingestemd met de zienswijze om de polder Mastenbroek aan te wijzen als uitsluitingsgebied voor windenergie. Die zienswijze is ingeleverd bij de provincie Overijssel.
In de komende jaren staat Nederland en de gemeente Zwartewaterland een grote energietransitie te wachten. De ambitie van de Rijksoverheid is om in 2050 (bijna) helemaal ‘fossielvrij’ te zijn. Ook de gemeente Zwartewaterland moet hiermee aan de slag en dat gebeurt. Als het aan de gemeenteraad ligt, is Zwartewaterland in 2040 van het gas af.
CU, SGP, PvdA, BGZ en de VVD dienden tijdens de gemeenteraadsvergadering van 15 februari gezamenlijk een motie vreemd aan de orde van de dag in (een motie over een onderwerp dat niet op de agenda van de raad staat, maar wat wel actueel is). De provincie Overijssel ziet de polder Mastenbroek namelijk als mogelijke locatie voor de plaatsing van windturbines. Maar over dat soort zaken beslist de gemeenteraad graag zelf.