De gemeente Zwartewaterland heeft met de najaarsnota 2024 een positief financieel resultaat geboekt. Het overschot van €1.631.000 biedt de gemeenteraad de mogelijkheid om strategische keuzes te maken voor toekomstige uitgaven. Tijdens de raadsvergadering wordt voorgesteld om de begroting van 2024 aan te passen en het overschot toe te voegen aan verschillende reserves.
De gemeente Zwartewaterland heeft een belangrijke stap gezet om de woningnood aan te pakken. De raad stemde namelijk in met de oprichting van een nieuw Mobiliteitsfonds, dat woningsplitsing gemakkelijker maakt. Wel moeten initiatiefnemers (de huiseigenaar die zijn woning wil splitsen) duizenden euro’s in dit fonds inleggen. Het besluit leidde tot kritiek van het CDA, maar kreeg brede steun van andere partijen.
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdagavond heeft de raad ingestemd met het raadsvoorstel ‘Kredieten Diverse Projecten Wegen’. Dit voorstel omvat de vaststelling van kredieten voor verschillende infrastructuurprojecten, waaronder de Verkavelingsweg, herstelwerkzaamheden aan de Hasselterdijk en het onderhoud van de weg Cellemuiden. De meeste aandacht ging echter uit naar de Zandvoortweg en dat blijft nog wel even een lopend dossier.
De gemeenteraad van Zwartewaterland heeft donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering ingestemd met het nieuwe visieplan voor openbare verlichting, genaamd 'Zo verlichten wij in Overijssel'. Deze visie, ontwikkeld in samenwerking met achttien Overijsselse gemeenten en de provincie Overijssel, zet in op beperkte verlichting – tenzij … specifieke verlichting noodzakelijk maakt.
De gemeente Zwartewaterland start op 9 december een voorlichtingscampagne over vuurwerk, zo bleek na een vraag van de PvdA tijdens de gemeenteraadsvergadering afgelopen donderdagavond. De campagne, getiteld ‘Veilig Zwartewaterland’, loopt tot begin januari en richt zich op veilig gebruik van vuurwerk en het opruimen van vuurwerkresten.
Rijkswaterstaat heeft een definitief ontwerp voor de Kaderrichtlijn Water gepresenteerd, waarin de aanleg van 65 hectare nieuw natuurgebied voor vis en macrofauna in het Zwarte Meer centraal staat. Het plan omvat de aanleg van moerasgebieden, uitbreiding van rietoevers en de creatie van ondieptes en onderwaterrichels. "We zijn behoorlijk geschrokken van de impact die deze maatregelen zullen hebben op het Zwarte Meer en de recreatiegebieden van onze inwoners," zegt Klaas Huisbrink (SGP). De moerasgebieden en onderwaterrichels zullen worden aangelegd langs de recreatievaargeul, met als doel de terugkeer van riet en biezen. Huisbrink uit echter twijfels over het slagen van deze plannen: "We vrezen dat het beoogde resultaat niet zal worden bereikt."
De gemeenteraad van Zwartewaterland heeft donderdagavond ingestemd met de uitbreiding van begraafplaats De Sandtvoirt in Hasselt. Dit besluit markeert het einde van een langlopend traject, dat door juridische bezwaren ruim een jaar was stilgelegd.
Het herinrichten van de Tagweg en de Steltenberg is een langlopend dossier, maar donderdagavond 10 oktober heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel van het college om een krediet beschikbaar te stellen voor het project. Het exacte bedrag blijft echter geheim.
De gemeenteraad is terug van het zomerreces, maar uit de startblokken schoot ze niet. Er stonden geen besluiten op de agenda. Twee insprekers zorgden echter voor enige discussie, waardoor de raad niet binnen een kwartier weer buiten stond.
Het was al een heet hangijzer voor de gemeente. Nu blijken de damwanden, die op vier locaties in het Zwarte Meer zijn geplaatst door Rijkswaterstaat, volgens wethouder Rietman ‘pijn aan de ogen te doen’. Maar nog belangrijker: de veiligheid is niet gewaarborgd. Klaas Huisbrink (SGP) noemt het zelfs “levensgevaarlijk”.