Wilt u het omgevingsplan wijzigen?
Uit het vooroverleg kan blijken dat uw initiatief niet past binnen het omgevingsplan en u geen gebruik kunt maken van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Om uw initiatief toch mogelijk te kunnen maken, zult u het omgevingsplan moeten laten wijzigen. Lees hier hoe dat werkt.
Schakel een adviseur in
Om een omgevingsplan te kunnen laten wijzigen is het nodig om onderzoeken uit te voeren en een goede motivatie aan te leveren. Uit deze motivatie moet blijken dat sprake is van een evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL). Ga hier niet zelf mee aan de slag, maar schakel een adviseur in die dit voor u kan regelen. Deze adviseur kan inschatten welke onderzoeken nodig zijn en hoe u uw plan kunt onderbouwen.
Laat uw adviseur contact opnemen met de gemeente bij vragen over de vormgeving van uw plan.
Het wijzigen van het omgevingsplan
De gemeente Zwartewaterland beheert haar eigen omgevingsplan. Dit betekent dat uw adviseur niet een set met regels, motivatie en werkingsgebieden (de plankaart) op hoeft te stellen. Uw adviseur stelt enkel de motivatie op. Uit de motivatie bij uw plan moet blijken dat sprake is van een evenwichtige toedeling van functies aan locaties.
Voor de regels wordt aangesloten bij de bestaande regels uit het omgevingsplan. Hieruit volgt automatisch een koppeling met de kaart. Uw adviseur kan wel aangeven welke omgevingsplanregels hij van toepassing vindt op uw plan. Mocht uw plan afwijken van de bestaande regels, dan moet uw adviseur contact opnemen met de gemeente om te overleggen over het toevoegen van een specifieke regel. Uw adviseur kan een voorstel doen, maar het bepalen van de uiteindelijke regel gaat in overleg met de gemeente.
De gemeente verzorgt uiteindelijk de daadwerkelijke wijziging van het omgevingsplan. De door uw adviseur aangeleverde motivatie vormt de onderbouwing voor deze wijziging.
Er komt nog een handleiding voor adviseurs die gebruikt kan worden bij het wijzigen van het omgevingsplan. Voor nu verwijzen wij u door naar de tijdelijke maatregel.
Tijdelijke maatregel
Het is niet meer mogelijk om een bestemmingsplan te wijzigen. Voorlopig is het echter ook nog niet mogelijk om het omgevingsplan van Zwartewaterland te wijzigen. Dit kan pas nadat de gemeente haar eerste inhoudelijke wijziging van het omgevingsplan zelf heeft gedaan. Daarmee worden alle oude bestemmingsplanregels omgezet in omgevingsplanregels. De verwachting is dat dit medio 2025 gerealiseerd zal zijn.
Tot dit moment kunt u tijdelijk een zogenaamd TAM-IMRO plan indienen. Dit is een plan dat nog lijkt op de oude bestemmingsplannen, maar onderdeel wordt van het omgevingsplan. Nadat de eerste inhoudelijke wijziging van het omgevingsplan heeft plaatsgevonden, zal uw TAM-IMRO plan door de gemeente in het omgevingsplan worden geïntegreerd.
De handreiking ETFAL en het handboek TAM-IMRO kunt u hieronder downloaden.
Opstellen TAM-IMRO plan
De gemeente heeft een handboek TAM-IMRO opgesteld. Laat uw adviseur dit handboek gebruiken voor het op te stellen plan. Dit handboek is gebaseerd op de VNG bijsluiter over TAM-IMRO (Bijsluiter TAM-IMRO omgevingsplan | VNG) , maar bevat specifieke elementen voor Zwartewaterland. Wijs uw adviseur ook op de bijsluiter van de VNG. Actualisaties die door de VNG zijn gedaan kunnen ook in uw plan worden doorgevoerd.
Laat uw adviseur altijd contact opnemen met de gemeente voordat hij een TAM-IMRO plan opstelt. De gemeente kan dan meteen de juiste codering doorgeven. Ook kan dan onder andere afstemming plaatsvinden over het moment van bekendmaking van de aanstaande wijziging omgevingsplan.
De handreiking ETFAL en het handboek TAM-IMRO kunt u hieronder downloaden.