Wat u zelf kunt doen

Hoge waterstanden kunnen voor ongewenste wateroverlast zorgen. Bijvoorbeeld doordat straten of natuurgebieden overstromen. Met het veranderende klimaat, krijgen we steeds meer te maken met extreem weer. Daardoor is de kans op hoogwater groot. Het is belangrijk dat u goed voorbereid bent op hoog water. Op deze pagina leest u hier meer over.

In Nederland woont meer dan de helft van de mensen in een gebied dat kan overstromen. Het is daarom belangrijk dat u op zo'n moment weet wat u te doen staat.

Op de website www.overstroomik.nl ziet u hoe hoog het water in uw buurt kan komen en wat u bij een dreigende overstroming zelf kunt doen.

Zelf verantwoordelijk

Woont of werkt u buitendijks? Dan bent u zelf verantwoordelijkheid en aansprakelijk voor uw schade bij eventuele overstroming of wateroverlast. Ook bent u zelf verantwoordelijk voor het treffen van (preventieve) maatregelen die bij hoogwater de gevolgen beperken. Bijvoorbeeld door uw huis waterdicht te maken door zandzakken of schotten te plaatsen. Of voor het beschermen van uw eigendommen. Controleer ook tijdig of uw verzekeringspolis eventuele schade door overstroming dekt.  

De actuele waterhoogte vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

Op de website van de Veiligheidsregio IJsselland leest u hoe u zich kunt voorbereiden op een overstroming.

Wat betekent buitendijks?

Buitendijkse gebieden zijn plekken die liggen aan de waterzijde van een dijk of duin. En waar mensen wonen en werken. Deze gebieden worden niet beschermd door een primaire waterkering en zijn ook niet wettelijk beschermd tegen het wateroverlast of erger. Deze gebieden zijn veelal bedoeld voor het bergen en afvoeren van een teveel aan water. Daarmee willen we het water de ruimte geven.