Veelgestelde vragen asielopvang
Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen over asielopvang in Zwartewaterland. In de komende weken vullen we deze pagina aan met meer vragen en antwoorden.
Staat uw vraag er niet bij? Mail naar opvang@zwartewaterland.nl. Bellen kan ook: 14 038. We beantwoorden uw vragen graag.
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief over opvang in Zwartewaterland.
Komt er asielopvang in Zwartewaterland?
Ja. We onderzoeken op welke manier wij asielopvang in Zwartewaterland vorm kunnen geven. We kijken eerst welke plekken kansrijk zijn voor opvang in onze gemeente. Daarna betrekken we onze inwoners bij de invulling van deze locatie(s).
Waarom zoekt Zwartewaterland naar locaties voor asielopvang?
De opvang is met de komst van de Spreidingswet een wettelijke taak. Maar we zien ook het vluchtelingenprobleem in en willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Mensen op de vlucht verdienen goede opvang.
Wat houdt de asielopvang in?
Dit is opvang van asielzoekers die het recht hebben om in Nederland te verblijven. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die noodgedwongen hun land hebben moeten ontvluchten. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn voor vervolging in hun land. Dat kan komen door hun ras, godsdienst, nationaliteit of politieke overtuiging.
In Zwartewaterland realiseren we humane opvang voor deze asielzoekers. Het gaat daarbij om opvang voor langere tijd. De Spreidingswet gaat in eerste instantie uit van een periode van 2 jaar. Na 2 jaar worden de benodigde opvangplekken opnieuw verdeeld over alle gemeenten. We verwachten dat de vraag voor opvangplekken na de eerste 2 jaar onverminderd hoog blijft.
Wanneer wordt de opvang in gebruik genomen?
We willen zorgen voor een zorgvuldig proces om te komen tot een goede invulling van de opvang. Om op die manier voldoende draagvlak te hebben binnen de samenleving. Op het moment dat meer duidelijk is over de besluitvorming, informeren we u hierover via deze website.
Wie betaalt de opvang van asielzoekers?
Voor de opvang stelt het Rijk financiële middelen beschikbaar.
Hoe lang duurt de opvang?
De opvang moet in ieder geval beschikbaar blijven tot 1 februari 2026. Maar we zoeken naar opvangplekken die minimaal 5 jaar beschikbaar zijn. Hoe lang deze opvang nodig is, hangt namelijk af van de benodigde opvangplekken in heel Nederland. Over 2 jaar raamt het kabinet weer in hoeveel opvangplekken er nodig zijn en gaan gemeenten opnieuw met elkaar in gesprek over een verdeling van deze benodigde plekken.
Hoeveel asielzoekers worden opgevangen?
Eind 2024 nam minister Faber van Asiel & Migratie het verdeelbesluit voor de opvang van asielzoekers. Daarbij is de taakstelling voor Zwartewaterland bijgesteld naar 124 asielzoekers, waarvan 20 amv's (alleenstaande minderjarige vreemdelingen). Dit zijn jongeren die zonder ouders en begeleiding naar Nederland komen. Het totaal van 124 is lager dan de indicatieve taakstelling van 139 die Zwartewaterland in februari 2024 kreeg.
Wat voor soort opvang komt in Zwartewaterland?
De opvang is anders dan de crisisnoodopvang die wij verzorgden in 2022/2023. De nieuwe opvang wordt voor een langere periode beschikbaar. Hier kunnen asielzoekers terecht die langdurige opvang nodig hebben, terwijl zij hun asielprocedure afwachten. Het gaat hierbij om kansrijke asielzoekers die in aanmerking komen voor een asielvergunning. Zij blijven in de opvang tot ze als statushouder ergens een vaste plek krijgen. Dit kan ook een plek zijn buiten onze gemeente.
Wat betekent de Spreidingswet?
Gemeenten hebben met de Spreidingswet een wettelijke taak om te zorgen voor de opvang van asielzoekers. De wet moet zorgen voor voldoende opvangplekken en een evenwichtigere verdeling van asielzoekers over provincies en gemeenten. Gemeenten maken in regionaal verband afspraken over die verdeling.
Waar komt de opvanglocatie?
De gemeente Zwartewaterland onderzoekt de mogelijkheden voor kleinschalige opvang verspreid over de 3 kernen.
Welke locaties dat zijn, dat is nu nog niet bekend. We kijken eerst welke locaties voldoen aan de gewenste criteria. We kijken daarbij onder andere naar de beschikbaarheid, toegankelijkheid, bereikbaarheid en veiligheid. Maar ook naar de afstand van de locatie tot belangrijke voorzieningen, zoals winkels en school.
Uiteindelijk neemt de gemeenteraad een beslissing over de definitieve locatie(s).
Hoe vindt de besluitvorming plaats?
Dat gebeurt op op 13 februari tijdens een beeldvormende bijeenkomst. Op 27 februari neemt de raad hierover een besluit. De opvanglocaties worden vervolgens voor de zomer ter vaststelling aan de raad aangeboden.
Als bekend is op welke locatie(s) wij asielzoekers gaan opvangen, informeren we onze inwoners via een informatiebijeenkomst. Op die manier betrekken we de samenleving actief bij de invulling van de opvang.
Wat betekent dit voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne?
Zo lang het nodig is, blijven we ook de opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne verzorgen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de wens uitgesproken om asielzoekers niet op dezelfde locatie onder te brengen als de vluchtelingen uit Oekraïne.
Ik wil graag op de hoogte worden gehouden. Kan dat?
Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief. We houden u dan per mail op de hoogte. We mailen u dan ook over de datum en locatie voor de informatiebijeenkomst.
Waar kan ik terecht als ik nog andere vragen heb?
We beantwoorden uw vragen graag. Mail ons op opvang@zwartewaterland.nl. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.