Vragen en antwoorden stikstof

Onlangs heeft de Raad van State uitspraken gedaan over het stikstofbeleid. Zwartewaterland ligt dichtbij de stikstofgevoelige Natura-2000 gebieden en daarom heeft deze uitspraak grote gevolgen voor onze gemeente. In het kort gaat het erom dat vergunningverlening met betrekking tot stikstof is aangescherpt. De natuurgebieden moeten namelijk eerst worden hersteld voordat er nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen komen.

De stikstofsituatie zorgt voor onzekerheid bij ons als gemeente, bij inwoners, ondernemers en samenwerkende partijen. We willen hier zo transparant mogelijk over zijn en meedenken over de mogelijkheden die er zijn. Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp. Staat uw vraag er niet bij? Mail dan naar stikstof@zwartewaterland.nl.

ALGEMEEN

Welke concrete projecten in Zwartewaterland worden geraakt door de uitspraken van de Raad van State?

Alle projecten waarbij vanaf 1 januari 2020 intern salderen is toegepast, moeten opnieuw worden beoordeeld op de stikstofdepositie. We maken nu een inventarisatie van projecten waar de nieuwe stikstofregels invloed op hebben.

Wat is intern salderen?

Intern salderen betekent dat je de stikstofdepositie van je nieuwe project wegstreept tegen de stikstofdepositie die nu al op die plek aanwezig is. Als onder aan de streep blijkt dat de stikstofdepositie in de nieuwe situatie niet toeneemt ten opzichte van de huidige situatie, dan is de conclusie dat er geen extra schade ontstaat aan de natuur. Oftewel, een natuurvergunning aanvragen is dan meestal niet nodig.

Welke impact hebben de uitspraken op woningbouw en economische ontwikkelingen?

Als ontwikkelingen niet in het geldende omgevingsplan passen kunnen die vertraging oplopen. De provincie kijkt of de activiteit waar de vergunning voor is aangevraagd past binnen de natuurwet en geen nadelige effecten heeft voor Natura 2000-gebieden. Omdat te voorkomen dat vergunningen worden verleend die in strijd zijn met de recente uitspraken, neemt de provincie tot februari 2026 geen natuurvergunningen meer in behandeling.

Toont de voortoets aan dat de stikstofuitstoot niet leidt tot duidelijke negatieve effecten voor de natuur, dan is er geen natuurvergunning nodig.

Waarom heeft de provincie Overijssel vergunningverlening volledig opgeschort?

De provincie wil voorkomen dat natuurvergunningen worden verleend die mogelijk in strijd zijn met de recente uitspraken en wil eerst een juridisch houdbaar beleid opstellen. 

Kijk ook op Stikstofaanpak Overijssel - Provincie Overijssel

Hoe lang duurt het voordat natuurvergunningen weer verleend worden?

De provincie Overijssel heeft vergunningverlening opgeschort tot ten minste 1 februari 2026. De gemeente blijft in gesprek met de provincie over mogelijke versoepelingen.

Wat doet de gemeente om deze stikstofsituatie op te lossen?

Het is een besluit van de Rijksoverheid. We hebben als gemeente helaas geen invloed op deze besluitvorming. We zoeken wel naar mogelijkheden binnen deze stikstofsituatie. We voeren we zoveel mogelijk bestuurlijk overleg met de provincie Overijssel en zoeken de samenwerking op met de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en andere gemeenten om te kijken naar juridische en praktische oplossingen. 

Zijn er oplossingen waardoor intern salderen niet nodig is?

Ja, bijvoorbeeld door de inzet van emissievrije technieken zoals elektrisch materieel of innovatieve emissiereductiemaatregelen. Het nadeel hiervan is dat dit vaak veel kosten met zich meebrengt en vaak niet op korte termijn beschikbaar is. We zullen dit dus per project en per situatie moeten bekijken.

INWONERS

Ik heb interesse in een kavel, maar is dat nog wel slim gezien de stikstofopgave?

Het is goed om te weten dat er op dit moment veel onduidelijkheid is over de gevolgen van de recente stikstofuitspraken van de Raad van State. Het zou kunnen zijn dat er onderzoeken opnieuw moeten worden uitgevoerd en er op korte termijn niet kan worden gebouwd. Wij kunnen daar geen garanties over geven. De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor de natuurvergunning die misschien nodig is voor de realisatiefase van het bouwen. In de koopovereenkomst wordt daarom opgenomen dat dit risico bij de koper ligt en de gemeente hier niet voor verantwoordelijk kan worden gehouden.

Kan ik nog een omgevingsvergunning krijgen voor het bouwen van mijn woning?

Als uw woningbouwplan past binnen een geldend omgevingsplan en u heeft geen aanvullende natuurvergunning nodig dan is de vergunningsprocedure ongewijzigd. U kunt dan verder gaan met uw plan. Om zeker te weten of dit ook voor uw situatie van toepassing is kunt u contact opnemen met ons stikstofteam via mailto:stikstofteam@zwartewaterland.nl.

Ik heb onlangs een bouwkavel gekocht, kan ik nu wel of niet bouwen?

Dit hangt er vanaf of wat u wilt bouwen past in het omgevingsplan. Past uw plan binnen het bestemmingsplan dan is de vergunningverlening ongewijzigd. Heeft u een buitenplanse vergunning nodig dan heeft u mogelijk een natuurvergunning nodig en dient u er rekening mee te houden dat de Provincie Overijssel aanvragen hiervoor tot 1 februari 2026 heeft stilgelegd. Wij adviseren u voor uw situatie contact op te nemen met ons stikstofteam via stikstofteam@zwartewaterland.nl.

Ik heb een kavel gekocht, maar denk dat ik er maar van af zie. Kan de gemeente de kavel terugkopen?

Wij kopen geen kavels terug. Wel kunnen we met u kijken naar uw situatie en welke mogelijkheden er zijn. Ons stikstofteam staat voor u klaar. Mail uw vraag naar stikstofteam@zwartewaterland.nl.

ONDERNEMERS

Ik wil mijn bedrijf uitbreiden, kan dat nog wel?

Als u uw bedrijf wilt uitbreiden, dan is het belangrijk – gezien de stikstofontwikkelingen – dat u ervoor zorgt dat u niet meer stikstof uitstoot dan u al deed. Als u dit kunt oplossen door bijvoorbeeld te bouwen met elektrische voertuigen dan is de kans groot dat u hiervoor een vergunning kunt krijgen en geen aanvullende natuurvergunning nodig heeft. Het is belangrijk dat u dit kunt aantonen met een AERIUS-berekening.

Wat is een AERIUS-berekening?

Met deze berekening meet u het effect van stikstof op uw project. Dat kan met het online programma AERIUS-calculator. Vaak is het verstandig om dit door een adviseur te laten doen. Wanneer de berekening aangeeft dat er geen effecten zijn op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, dan heeft u geen vergunning nodig. 

Worden ondernemers en ontwikkelaars actief geïnformeerd?

Ja, we informeren ondernemers en betrokken partijen zo tijdig mogelijk en willen meedenken over alternatieve oplossingen zo goed als dat kan.