Regenpijp afkoppelen
Een goede manier om uw tuin klimaatbestendig te maken, is door uw regenpijp af te koppelen van het riool. Dit is niet alleen goed voor uw tuin, maar ook voor het riool.
Water dat via het dak een regenpijp in gaat, komt terecht in het riool. Regent het veel? Dan moet het riool ook veel water in één keer verwerken. Dit kan zorgen voor wateroverlast. Het afkoppelen van uw regenpijp zorgt ervoor dat regenwater niet meer het riool instroomt. Het water stroomt naar de tuin, waar het in de grond kan zakken. Zo wordt het riool minder zwaar belast en ontstaat er minder water op straat.
Maar het afkoppelen heeft meer voordelen. Schoon regenwater belandt namelijk niet meer in het riool. Daardoor hoeft de waterzuivering dit schone water niet onnodig te zuiveren.
Regenpijp afkoppelen, hoe werkt dat?
U kunt uw regenpijp eenvoudig afkoppelen van het riool. Sluit de regenpijp bijvoorbeeld aan op een regenton. Dat kunt u het opgevangen water op een later moment gebruiken; bijvoorbeeld om uw planten water te geven. Ook kunt u het water laten aflopen in een regenwatervijver of lager gelegen stuk tuin.
Een andere manier is om het regenwater te laten aflopen naar een speciale sloot of greppel waarin het water terecht komt; ook wel 'wadi' genoemd. Deze liggen vaak in het openbare gebied. Hier kunt u het regenwater geleidelijk in de bodem laten wegzakken.
Goede voorbereiding is het halve werk
Het is belangrijk dat u van tevoren onderzoekt of uw tuin geschikt is voor de opvang van regenwater. Daarbij zijn de volgende zaken van belang:
- Controleer of het grondwaterpeil niet te hoog is, want dan kan het regenwater niet wegzakken.
- Check het type grond van de tuin. Een zanderige bodem is ideaal. Kleigrond, veengrond of leemgrond zijn minder geschikt, want het wegzakken van het regenwater duurt dan langer.
- Houd rekening met hoosbuien, dan regent het harder, dan dat het in de bodem kan wegzakken. Uw tuin moet bijvoorbeeld een plek hebben waar het water langere tijd kan blijven staan. Bijvoorbeeld een regenwatervijver of laagte in de tuin. Een overloop naar het riool of anders naar een speciale vijver voor wateropvang zijn ook middelen om hoosbuien op te vangen.
- Check of de infiltratieplek ver genoeg van uw gevel (2 meter) , kelder (3 tot 6 meter) en bomen (2 meter) verwijderd is.
- Zorg ervoor dat er geen overlast ontstaat voor uw buren.
Benieuwd welke stappen u precies moet doorlopen bij het afkoppelen van uw regenpijp? Check dan de website van Milieu Centraal voor een compleet stappenplan!