Marianne Schot: 'De korting was een leuke beloning!'
Een groener Nederland begint in uw eigen tuin! Zwartewaterlanders steken daarom hun handen uit de mouwen. De tegels die ze daarbij vervingen, hebben ze opgegeven via de de website van het NK Tegelwippen. Om u op weg te helpen, delen ze hun tips met u. Ditmaal komt Marianne Schot uit Hasselt aan het woord.
In het kort:
- Marianne is gek op groen, heeft ook groene vingers en heeft gewerkt bij de Kringloop en de Hazelaar.
- Heeft boompjes gekregen van haar vriend en is daardoor meer gaan vergroenen.
(Lees verder onder de foto)
Hoe heb je gehoord van het NK Tegelwippen?
"Ik kende het NK Tegelwippen al langer. Toen ik te maken kreeg met wateroverlast, leek me dat een goed moment om tegels te gaan wippen. Op de plekken waar ik wateroverlast had, heb ik gezorgd voor meer groen. Zowel voor het mooie effect als voor het feit dat water wordt vastgehouden door wortels vanuit de groene planten en bomen."
Hoe heb je het aangepakt?
"Omdat ik voor het eerst tegels ging wippen, heb ik wel de gemeente Zwartewaterland om advies gevraagd. Toen ik de oproep van het NK Tegelwippen van de gemeente zag, heb ik voor hulp het online formulier ingevuld. Daarna heb ik uitgezocht hoeveel klinkers ik moest doorgeven op de website van het NK Tegelwippen."
Via de veelgestelde vragen op de website van het NK Tegelwippen werden al een aantal van haar vragen beantwoord. Zoals:
- Telt beton of asfalt ook?
Wanneer beton of asfalt wordt verwijderd en vervangen door planten telt dit ook mee. We rekenen alle dichte verharding op het maaiveld. (ZOAB – zeer open asfaltbeton – zien we als halfverharding. Let op: het aantal m2 telt dus voor de helft). - Telt halfverharding (zoals grind) ook mee?
Wanneer halfverharding (zoals grind) wordt verwijderd en vervangen door planten telt dit ook mee, maar let op: het aantal m2 telt voor de helft. Vervang je tegels door halfverharding? Dan telt dit ook voor de helft.
"Maar nog steeds wist ik niet precies hoeveel tegels we nu precies hadden gewipt. De website van het NK Tegelwippen gaf aan dat ze rekenen met 11 tegels per vierkante meter. Dus ben ik met deze vuistregel verder aan de slag gegaan. De berekening heb ik met een online tool gemaakt. Zo heb ik eerst al 40 tegels berekend. Later nog eens 29 tegels. Samen was dat afgerond toch 70 tegels die ik uit de tuin heb gewipt!"
"Daarna heb ik met het bewijs van mijn aanmelding van de tegels op de website van het NK Tegelwippen gebruik gemaakt van de kortingsactie bij de Welkoop. Daarmee heb ik leuke planten en bijenhoning . Dit was een leuke beloning!"
Wat heb je vergroend?
"Ik heb mijn voor- en achtertuin aangepakt. Ik ben erg tevreden met het resultaat. Mijn tuin is een stuk groener geworden. Ik moet nu alleen nog mijn tegels afvoeren. Die tegels kan ik gratis inleveren bij Van Dijk Containers in Genemuiden."