Leefstijlportaal VitaalVerbonden Zwartewaterland is gestart!

Zwartewaterland loopt voorop met de samenwerking tussen huisartsen, paramedici en de gemeente. Dat zegt Sylvia Bloemers, een van de kartrekkers van Leefstijlportaal VitaalVerbonden Zwartewaterland, dat begin deze maand van start ging. “Het Leefstijlportaal komt voort uit het Preventieakkoord en de campagne Gezond en Gelukkig Zwartewaterland. Daarmee laten we niet alleen onze ambities zien, we zetten ook stappen.”

Hoe houden we de zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk? Dat is de grote uitdaging waarover zorgorganisaties en overheden zich in heel Nederland buigen. “We zien een beweging dat veel zorg uit de tweede lijn naar de eerste lijn gaat”, aldus Bloemers, medepraktijkeigenaar van Goedzorg Fysiotherapie in Genemuiden en bestuurder van Zorggroep Fynon. “Daar krijgen huisartsen steeds meer taken en zij dreigen overbelast te raken. Inwoners komen ook vaak bij de dokter met vragen over welzijn. Dan kom je op het gebied van het sociaal domein. En dat ligt bij de gemeente.”

Leefstijlcoördinator

In Zwartewaterland startte al in een vroeg stadium een stuurgroep om plannen te maken voor toekomstbestendige lokale zorg. In de stuurgroep zitten de Hasselter huisarts Gabrielle Rook, verschillende paramedici, GGD IJsselland, Proscoop en de gemeente Zwartewaterland. Uit deze samenwerking is nu het Leefstijlportaal VitaalVerbonden Zwartewaterland voortgekomen.

Bloemers: “Kortgezegd is het Leefstijlportaal een extra knop in Zorgdomein, het digitale systeem van de huisarts. Hiermee kan de huisarts een patiënt doorverwijzen naar een leefstijlcoördinator. Bijvoorbeeld bij klachten die te maken hebben met overgewicht of psychische zorgen.” In een later stadium kunnen paramedici, zoals fysiotherapeuten en diëtisten, ook doorverwijzen vanuit het Leefstijlportaal.

De gemeente maakte de inzet van twee van deze leefstijlcoördinatoren mogelijk: een welzijnscoach en een maatschappelijk werker. “De leefstijlcoördinatoren kunnen inwoners ondersteunen naar een passend leefstijl- of welzijnsaanbod”, vertelt Bloemers. “Ze koppelen ook weer terug naar de huisarts. Zo zorgen we voor een dekkend netwerk van zorgverleners, doorverwijzers en aanbieders van preventieve leefstijlinterventies in Zwartewaterland.”

Positieve gezondheid

Bloemers spreekt van een holistische werkwijze. “We kijken dan niet alleen vanuit ons eigen werkveld, maar leren met een brede blik naar de mens kijken. De blik vanuit Positieve Gezondheid. De komende tijd gaan we de verschillende professionals hierin scholen: van huisartsen tot paramedici en van welzijnscoaches tot buurtsportcoaches.”

De eerste patiënt is inmiddels doorverwezen vanuit het Leefstijlportaal. Er zullen er nog velen volgen, verwacht Bloemers. “De komende negen maanden monitoren we wat deze werkwijze oplevert. Ook volgt er een analyse. En we sluiten af met een conferentie, waarin we onze ervaringen met elkaar delen. Gezamenlijk dus. Zo doen we dat in Zwartewaterland.”