Kersverse begroting wijzigt alweer, maar Zwartewaterland blijft financieel gezonde gemeente

Zwartewaterland blijft tot 2026 een financieel gezonde gemeente. Dat blijkt uit de Meerjarenbegroting en de Septembercirculaire die de gemeenteraad 27 oktober behandelt. “We sluiten over meerdere jaren af met een sluitende begroting”, zegt wethouder financiën Maarten Slingerland. “Helaas zien we ook weer onzekerheden op ons afkomen. Bijvoorbeeld de energieprijzen. Net als veel inwoners heeft de gemeente last van hoge tarieven.”

Internationale en landelijke ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Dat heeft ook gevolgen voor de gemeente Zwartewaterland. “Een maand geleden gingen we met de gemeenteraad in gesprek over de begroting tot 2026”, legt Slingerland uit. “Alle jaren zouden we in de plus eindigen, met uitzondering van 2023. In dat jaar zouden we een klein tekort hebben. Tijdens Prinsjesdag heeft het Rijk ons echter laten weten dat we jaarlijks extra middelen krijgen uit het gemeentefonds. Daardoor eindigen we ook in 2023 in de plus. Die aanpassing staat in de Septembercirculaire, die de gemeenteraad tegelijk met de begroting behandelt.”

Ook de gemeente Zwartewaterland heeft dus te maken met hogere energielasten. Dit komt door de stijgende energieprijzen en doordat het gascontract met het Russische Gazprom per 1 oktober is beëindigd. Daardoor is voor 2023 naar schatting een extra bedrag nodig van bijna € 0,9 miljoen. Voor de jaren daarna ongeveer € 0,5 miljoen, want dan zullen de energieprijzen naar verwachting weer wat dalen. “Toch hebben we onze financiële positie verstevigd”, zegt Slingerland. “Zoals het nu staat, eindigen we van 2023 tot en met 2026 in de plus.”

Doorpakken met goede plannen

De komende jaren wil Zwartewaterland een betrouwbare en bestendige overheid voor de inwoners blijven. “Daarom willen we dicht bij onze inwoners en ondernemers blijven staan”, zegt Slingerland. “Onze samenleving is overzichtelijk en krachtig. We zien naar elkaar om. Dat zijn voordelen die we verder willen benutten. Zo blijven we samen met onze inwoners bouwen aan de samenleving waarin we graag wonen, werken en leven.” 

Het gemeentebestuur pakt verder door met het leefbaar houden van de kernen en het platteland. Daarom wordt een aantal ontwikkelingen in 2023 eenmalig gefinancierd uit de Algemene Reserve. “Dit kan heel goed, omdat onze Algemene Reserve goed gevuld is en we tot 2026 in de plus eindigen. Zo kunnen we snel een vervolg geven aan de leefbaarheidsplannen voor Zwartsluis, Hasselt, Genemuiden en het buitengebied.”

Voor de inwoners

De gemeente streeft naar Positieve Gezondheid voor alle inwoners van Zwartewaterland. Dit betekent dat alle inwoners zich naar omstandigheden vitaal en gezond voelen en naar vermogen kunnen meedoen in onze samenleving. Hierover maken we afspraken met bedrijven en instellingen. We maken een concreet plan om armoede en schulden aan te pakken, waarbij we extra alert zijn op energie-armoede. 

Ook wil het gemeentebestuur tempo maken met betaalbaar bouwen voor verschillende groepen. Woningen die al in de planning staan, met name voor starters en jongeren, moeten zo snel mogelijk worden gebouwd. Het verkeer wordt verder toegankelijk gemaakt voor kwetsbare inwoners en de parkeeroverlast wordt aangepakt. Verder komen er verkeerscirculatieplannen voor Hasselt en Genemuiden. 

Op termijn gaat de hele gemeente over op hernieuwbare energie. Inwoners zijn en blijven hierbij betrokken. Iedereen moet deze overstap kunnen maken. Voor de opwek van grootschalige duurzame energie streeft de gemeente naar lokaal eigendom, zodat niet alleen de lasten maar ook de lusten zoveel mogelijk bij inwoners en lokale bedrijven terecht komen.