Inwoners zetten zich in voor het mooier maken en leefbaar houden van kernen en buitengebied

Samen op weg naar een leefbaar Zwartewaterland

Samen met inwoners maakt de gemeente plannen om de kernen en het buitengebied van Zwartewaterland mooier te maken en leefbaar te houden. Belanghebbenden en inwoners praten in werkgroepen over de oplossingen voor de kansen en uitdagingen die er liggen in zowel de kernen als het buitengebied. Onderwerpen die voorbij kwamen zijn bijvoorbeeld verkeersveiligheid, toerisme, de sfeer van de openbare ruimte, toegankelijkheid voor minder validen en eenzaamheid. In juni 2020 stelt de gemeenteraad de leefbaarheidsplannen vast. In de periode daarvoor delen de werkgroepen en de gemeente de plannen met de inwoners. 

Ontmoetingsplekken, beter bereikbare centra en opsporen eenzaamheid

De leefbaarheidsplannen zijn gericht op concrete acties. Wethouder Maarten Slingerland:

“In Genemuiden kijken we bijvoorbeeld naar het verbeteren van het havengebied als visitekaartje voor de kern. Denk aan een wandelpad langs het water aan de Westerkaai. Ook het beleefbaar maken van de natuur aan het Zwartemeer heeft de aandacht van de werkgroep. En we willen graag ontmoetingsplekken voor iedereen. Vooruitlopend op de leefbaarheidsplannen hebben we alvast op verzoek van inwoners een vissteiger aan het Varkensgat gerealiseerd. Het pad hebben we zo ingericht dat minder validen elkaar kunnen passeren.” 

In de werkgroep Zwartsluis zijn er ideeën over de herinrichting van de omgeving van het Grote Gat. Wethouder Knol:

“Het idee is dat de Wieden meer onderdeel van Zwartsluis worden. Nu het centrum van Zwartsluis toegankelijk is vanuit de Wieden komt er, vooruitlopend op de leefbaarheidsplannen, een passantensteiger in de kolk. De gemeente trekt hierin samen op met Fortresse. De stichting was al bezig met een plan voor om Zwartsluis toeristisch en maatschappelijk te versterken. Verder denkt de werkgroep over een veilige route van de Schans naar het centrum. En er zijn ideeën over het opsporen en voorkomen van eenzaamheid.” 

Inwoners van Hasselt geven aan dat de binnenstad meer op de kaart mag worden gezet. Het centrum is een plek is inwoners en toeristen zich kunnen opladen. In de werkgroepen is gesproken over meer samenwerking tussen de partners in de binnenstad. Ook de zoektocht naar extra parkeerplaatsen blijft in een historische binnenstad onderwerp van gesprek. De werkgroep kijkt naar mogelijkheden voor extra parkeerplaatsen aan de randen van het centrum.

“Het is heel mooi om te zien dat inwoners zo positief meedenken en zich op deze manier inzetten voor de leefbaarheid van hun omgeving”,

aldus Burgemeester Bilder.