Hasselter Wursten maakt van Van Stolkspark een unieke plek
Geel, groen, rood, roze, gevlekt. Trots laat Bradley Wursten de vele verschillende purperklokjes zien die hij heeft geplant in het Van Stolkspark in Hasselt. "Hier staat de grootste privéverzameling Heuchera’s van de hele wereld", vertelt hij. Met het inwonersinitiatief heeft Wursten van het park een unieke plek gemaakt. Dat wordt nog extra bijzonder als het park straks zijn eigen unieke Van Stolksplant krijgt.
Met de verzameling Heuchera’s heeft Bradley Wursten het afgelopen jaar voor een enorme impuls gezorgd van het sfeervolle park aan de rand van de historische binnenstad van Hasselt.
Het kweken van planten kreeg Wursten al vroeg met de paplepel ingegoten. In Canada geboren als zoon van een Hasselter begon hij op jonge leeftijd al met het kweken van planten en groenten. Nadat hij in 1991 naar Hasselt verhuisde, vervolgde Wursten zijn hobby. "Het begon ermee dat ik planten en groenten ging verzamelen", vertelt hij. "Daarna begon ik mij er steeds meer in te verdiepen. Uiteindelijk had ik meer planten dan ruimte."
Gemeente bood uitkomst
De gemeente Zwartewaterland bood uitkomst. In 2021 ging de gemeente aan de slag met een visie voor het Van Stolkspark. In de visie kwam de wens naar voren voor meer kleur in het park, ruimte voor spelen en wandelen. Wursten bood aan om voor meer kleur in het park te zorgen met zijn Heuchera's. "Ik kon op die manier mijn verzameling Heuchera’s (purperklokjes, red.) kwijt. En daarmee een bijdrage leveren aan het mooier maken van het park", legt Wursten uit. Met behulp van de gemeente werd ruimte gemaakt rondom de muziekkoepel. Nu een jaar later staat hier ‘s werelds grootste privéverzameling Heuchera’s. "Ik heb in totaal 380 verschillende soorten in het van Stolkspark geplant. Ik krijg van de gemeente de kans om hier lekker mijn gang te gaan."
De verzameling Heuchera’s legde Wursten aan in het plantsoen naast de schommel en de klimboom. Vanaf daar loopt de verzameling door tot aan de ingang van het park ter hoogte van Buiten de Enkpoort. In de komende 12 maanden moet de verzameling worden uitgebreid met nog eens 400 tot 500 planten tot zo'n 1.000 verschillende soorten.
Van Stolksplant
De Heuchera komt van origine uit de Verenigde Staten en Canada. Tegenwoordig haalt Wursten de plant ook uit Frankrijk, Polen en Duitsland. Een groot deel van de planten zijn gekweekt in een laboratorium. Zelf kweekt Wursten deze plant ook. Daarvoor zoekt hij dagelijks naar nieuwe soorten of soorten die niet meer in Nederland voorkomen. "De Heuchera heeft het meest indrukwekkende blad van alle soorten planten", legt hij zijn fascinatie uit voor deze plantsoort. "Als je een Heuchera kweekt, weet je vooraf nooit welke kleur het kan worden."
Door zijn eigen kweek, heeft het Van Stolkspark een unieke verzameling gekregen. Die wordt nog unieker als Wursten binnenkort een hele speciale versie plant: De Van Stolksplant. "Deze Heuchera heb ik zelf gekweekt en is de enige in zijn soort." De Van Stolksplant wordt de kers op de taart van de verzameling van Wursten in het Van Stolkspark.
Vernield en gestolen
Met de ruimte die Wursten heeft gekregen, komt ook een nadeel. Sinds hij is begonnen met de aanleg van de unieke verzameling zijn al veel planten verloren gegaan. Vernield door loslopende honden of wandelaars of gestolen door mensen die de planten met kluit en al uit de grond halen. "Vlak bij de ingang van het park laat Wursten de gaten in het plantsoen zien. "Ik kan die planten niet zomaar vervangen. Het kweken van die bijzondere planten duurt jaren. En de kans dat je de juiste kleur krijgt is 2 op 1.000.” De andere optie is nieuwe planten uit bijvoorbeeld Polen halen. “Dat is enorm kostbaar en kan vanwege de bloeiperiode alleen in de maand juni."
De gemeente Zwartewaterland vergoedt de schade die is ontstaan. Maar Wursten hoopt dat steeds meer inwoners de waarde van de unieke collectie inzien. En dat zijn planten in het Van Stolkspark volledig zodoende de kans krijgen tot bloei te komen. De Heuchera komt tot bloei in juni. Maar de verzameling in het Van Stolkspark is zo geplant, dat sommige planten ook op andere momenten in het jaar tot bloei komen. Het is voor mij een stukje educatie. Ik wil hiermee anderen bewust maken van de pracht die in de natuur aanwezig is."