Geveltuintje maken

Op zoek naar een leuke en originele manier om uw leefomgeving voor te bereiden op tijden van warmte, droogte of extreme regenval? Leg een geveltuintje aan!

Een geveltuintje zorgt niet alleen voor een fraai straatbeeld, het biedt ook allerlei praktische voordelen. Benieuwd waarom een geveltuintje zo’n goed idee is en wat de spelregels zijn? Lees dan snel verder.

Waarom een geveltuintje?

Een geveltuintje zorgt voor meer groen en minder steen. Ook draagt het bij aan een gezonde leefomgeving. Dat komt omdat planten fijnstof uit de lucht opvangen en vasthouden. Dieren en insecten vinden er eten en beschutting.

Wist u trouwens dat een geveltuin ook de nodige verkoeling biedt? Planten houden veel minder warmte vast dan tegels en beton. Die extra verkoeling kan in de zomer heel prettig zijn. Nog een voordeel: in een geveltuintje kan het regenwater via de grond verdwijnen, iets dat bij tegels niet het geval is. Zo verkleint u de kans op wateroverlast.

Dit zijn de spelregels:

  1. Geveltuintjes zijn niet toegestaan rondom winkels of bij terrassen of andere uitstallingen.
  2. In Hasselt zijn er beperkingen voor de soorten planten die geplant mogen worden, omdat er sprake is van ‘beschermd stadsgezicht’.
  3. De vrije doorgangsbreedte tussen de rand van het geveltuintje en de rand van de stoep moet minimaal 150 cm (5 tegels) zijn.
  4. Het geveltuintje mag maximaal 45 cm diep zijn (anderhalve stoeptegel).
  5. U mag maximaal 30 cm diep graven, gebruik daarvoor geen machines in verband met eventuele kabels of leidingen in de grond. 
  6. Het geveltuintje moet opgesloten worden met een smal opsluitbandje. Met een aantal openingen in de banden zorgt u ervoor dat het water van de stoep de geveltuin in kan lopen.
  7. De aangrenzende bestrating moet intact blijven. Zo blijft de straat veilig begaanbaar. 
  8. U mag geen bomen of diepwortelende struiken planten.
  9. U heeft de plicht om het geveltuintje weer terug te brengen in de originele staat zoals het was vóór de aanleg, bijvoorbeeld als de gemeente daarom vraagt of als u de woning gaat verkopen.
  10. Plant geen planten met doorns.
  11. Bewaar de verwijderde tegels zodat u het trottoir kunt herstellen als het geveltuintje wordt verwijderd.
  12. De gemeente mag werkzaamheden in het geveltuintje laten uitvoeren als dat nodig is. Dat wordt altijd vooraf met u besproken. De gemeente is niet aansprakelijk voor eventuele schade.
  13. Wilt u een geveltuintje aanleggen maar is uw situatie nèt even anders dan gebruikelijk?  Neem contact op met de gemeente om te zien wat er in overleg mogelijk is.

En hoe zit het met onderhoud?

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het geveltuintje. Alleen eventuele bestaande bomen vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Overhangende takken en groen moet u op tijd verwijderen, zodat het geveltuintje geen overlast veroorzaakt. Ook is het raadzaam om struiken regelmatig te snoeien.

Ligt er zwerfafval in het tuintje? Verwijder dit dan meteen.  Goed om te weten: als u de woning verkoopt moet u de stoep herstellen naar de oude situatie of neemt de nieuwe eigenaar het geveltuintje over. U bent zelf verantwoordelijk voor eventuele schade aan het geveltuintje.