Gemeenteraad Zwartewaterland stemt in met nieuwe visie openbare verlichting, maar is het nog niet over alles eens: “Dat schept wel een precedent”

De gemeenteraad van Zwartewaterland heeft donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering ingestemd met het nieuwe visieplan voor openbare verlichting, genaamd 'Zo verlichten wij in Overijssel'. Deze visie, ontwikkeld in samenwerking met achttien Overijsselse gemeenten en de provincie Overijssel, zet in op beperkte verlichting – tenzij … specifieke verlichting noodzakelijk maakt.

De visie, opgesteld onder begeleiding van een expertisebureau, biedt tal van mogelijkheden om verlichting duurzamer in te richten. Er wordt onder meer gekeken naar opties als dimbare verlichting, reflectiematerialen en aandacht voor natuur en dieren. Het uitgangspunt ‘Niet verlichten, tenzij’ is een bewuste keuze om lichtvervuiling en energieverbruik te beperken, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid. Dit betekent wel dat er, gezien het uitgangspunt, met name buiten de bebouwde kom weinig verlichting zal worden toegevoegd, aangezien er volgens de visie hier minder ‘tenzij-momenten’ zijn.

Zandvoortweg en pont

Hoewel de partijen in de gemeenteraad zich konden vinden in de visie, kwamen er tijdens de vergadering verschillende suggesties naar voren voor specifieke buitenwegen waar extra verlichting toch gewenst is. Zo stelde het CDA, samen met de CU, voor om het nieuw aan te leggen fietspad bij de Zandvoortweg te verlichten, aangezien het naar verwachting een populaire route voor wandelaars en fietsers zal worden. De VVD en CU vroegen ook om verlichting langs de fietspaden tussen Zwartsluis en de pont naar Genemuiden, waar extra licht de verkeersveiligheid kan verbeteren.

Een precedent

Wethouder Slingerland temperde de verwachtingen door aan te geven dat het nog slechts om een visie gaat, en benadrukte dat concrete besluiten pas later aan bod komen. De VVD en de CU waren het niet eens met de wat terughoudende houding, stellende dat het college gehoor moet geven aan de meerderheid van de gemeenteraad als die een specifieke weg wil verlichten. Slingerland bevestigde daarop dat wanneer er een raadsmeerderheid is voor het verlichten van een bepaald stukje weg, dat het college dat dan uitvoert. “Maar het schept wel een precedent”, is hij van mening.

Met de goedkeuring van het visieplan zal deze vanaf 2025 van kracht worden. Toch blijft de mogelijkheid open dat de raad volgende maand aanvullende moties zal indienen om verlichting toe te voegen op specifieke wegen. Mocht dat niet het geval zijn, deed wethouder Slingerland nog een oproep aan alle inwoners: “Verlicht vooral jezelf heel goed.”