Gemeente en inwoners investeren in leefbaarheid Hasselt

De gemeente en inwoners investeren gezamenlijk in de leefbaarheid rond de Prinsenstraat in Hasselt. In april start de aanleg van een pumptrackbaan. Later wordt het gebied er omheen opnieuw ingericht met groen. “Bij alle plannen trekken we nauw op met de buurt”, zegt wethouder Harrie Rietman.

In samenwerking met inwoners heeft de gemeente sport- en speelplekken aangewezen in alle kernen. In Hasselt valt dit samen met het initiatief van inwoners voor een pumptrackbaan. “Dit is een mooie stap in de verbetering van de buurt”, zegt Rietman. “De gemeente en de inwoners hebben het benodigde bedrag bij elkaar gebracht. Zo investeren we samen in de leefbaarheid van Hasselt en van deze omgeving.”

Sloop Linksaf: ruimte maken en overlast aanpakken

Een pumptrackbaan is een baan voor alles met wielen en zonder motor. Het is geschikt voor crossfietsen, mountainbikes, stuntsteps, loopfietsen, inline skates, longboards en skateboards. Voordat de baan wordt aangelegd, sloopt de gemeente begin april het voormalige verenigingsgebouw Linksaf. Rietman: “Dat is nodig om plaats te maken voor de nieuwe pumptrackbaan. En zo pakken we ook de overlast aan die dit leegstaande gebouw met zich meebrengt.”

Initiatiefnemers maken ontwerp voor nieuw gezondheidscentrum

Verder start de gemeente binnenkort de ruimtelijke procedure voor gezondheidscentrum AHOED. Dit moet het nieuwe onderkomen worden voor de apotheek en 3 huisartsen. Deze komt ook aan de Prinsenstraat. De AHOED-initiatiefnemers hebben nu een ontwerp gemaakt. Daarin hebben zij de reacties tijdens twee bewonersavonden verwerkt.

Het gebied wordt opnieuw aangekleed met groen

Als de pumptrackbaan klaar is, wordt hier omheen gras aangelegd. Wanneer ook het onderkomen voor de apotheek en huisartsen gereed is, gaat de gemeente aan de slag met de rest van het gebied. Ook dan komt er weer groen. Onder meer nieuwe bomen.

Pilotfase met chillplek stopt eind deze maand

Eind deze maand eindigt de pilotfase van de chillplek bij de Prinsenstraat. De chillplek was een wens van een groep jongeren. Destijds belden zij huis aan huis aan bij de aangrenzende woningen om uit te leggen wat ze wilden. Daaruit bleek dat er voldoende draagvlak was om te starten. Gedurende de pilot heeft de gemeente met inwoners overlegd over de voortgang. Na een rustige start uitten inwoners hun zorgen tijdens een tweede evaluatiemoment en op sociale media.

Omwonenden ontvangen deze week een enquête

“Deze zorgen nemen wij vanzelfsprekend serieus”, zegt wethouder Jan van der Poel. “We hebben steeds samen met de omwonenden opgetrokken en dat blijven we doen. Deze week start een evaluatie van de pilot. Omwonenden ontvangen dan een brief of mail met daarin een enquêteformulier. Deze kunnen zij anoniem invullen. Deze evaluatie samen met andere signalen gebruiken we om een besluit te nemen over de pilot.”