Gemeente doet mee aan ROVA-proef 'wegen pmd'

De gemeente Zwartewaterland doet mee met de proef van de ROVA ‘Wegen pmd op de zijlader’. De huis-aan-huiscontainers met pmd (plastic-, metalen verpakkingen en drankenkartons) worden bij het ophalen gewogen door het inzamelvoertuig van ROVA. Als blijkt dat een container boven een bepaald gewicht is, wordt de inhoud gecontroleerd door de chauffeur van ROVA. Containers die vervuild zijn met afval dat er niet in thuishoort, worden niet geleegd. De proef van de ROVA loopt nog tot februari 2025. 

In de afgelopen periode hebben voorlopers een belangrijke rol gespeeld in het controleren van pmd-containers op vervuiling. Deze voorlopers controleerden de inhoud van containers en markeerden sterk vervuilde containers met een hangkaart. Deze containers werden vervolgens niet geleegd. Uit de bevindingen van de voorlopers blijkt dat de vervuiling in de pmd-stroom aanzienlijk is. De jaarlijkse grondstoffenmonitor van ROVA bevestigt deze bevindingen. De vervuiling is bovengemiddeld ten opzichte van andere ROVA-gemeenten. Dit betekent dat er nog veel afval in de pmd-containers terechtkomt dat er niet in hoort. Daarom neemt gemeente Zwartewaterland deel aan de weegproef. 

Te zware containers met verkeerd gescheiden afval worden vanaf volgende week niet meer geleegd.

Wat merken inwoners van de proef?  
Wanneer containers worden gecontroleerd door ROVA en het blijkt dat de container te zwaar is door vervuiling, dan wordt er een hangkaart aan de container gehangen. Op de hangkaart staat welke items zijn aangetroffen die er niet in horen. Inwoners krijgen de kans om deze items uit de container te halen. Dan zal de container tijdens de volgende inzamelronde opnieuw worden geleegd. Dit gebeurt tweemaal, daarna komt er geen extra ronde om de vervuilde container alsnog te legen.

Waarom meedoen aan de weegproef? 
Goede kwaliteit grondstoffen wordt steeds belangrijker. Alleen goed gescheiden grondstoffen kunnen worden verwerkt tot basismateriaal voor nieuw producten, zoals plastic of metalen verpakkingen. Wethouder Harrie Rietman ziet de proef als een kans om de kwaliteit van het ingezamelde pmd te verbeteren. “Deze proef van ROVA helpt ons om de hoeveelheid verkeerd gescheiden afval te verminderen en meer recycling mogelijk te maken.” 

Wat is pmd ook alweer?
Bij pmd gaat het alleen om verpakkingen uit het huishouden. Gemiddeld opent iemand elke dag zo’n 7 van dit soort verpakkingen. Het is belangrijk dat de verpakkingen leeg zijn als ze in de pmd-container worden gestopt. Maak de lege verpakkingen zo plat mogelijk, dan nemen ze minder ruimte in. Gebruik bij voorkeur geen zakken en doe pmd los in de container. Twijfelt u of afval wel of niet thuishoort in de pmd-container? Check dan de scheidingswijzer op rova.nl/scheidingswijzer.