Extra bomen in Zwartewaterland

Duizend extra bomen. Dat is onze ambitie voor de komende jaren. Daarmee maken we onze gemeente prettiger om te leven. En vooral ook klimaatbestendiger. Op deze pagina leest u meer informatie over ons plan.

Ons klimaat verandert snel. We krijgen steeds vaker te maken met hitte, lange periodes van droogte en hevige buien. Daarom worden bomen steeds belangrijker. Om bijvoorbeeld te zorgen voor verkoeling. Of om water vast te houden. Daarmee helpen bomen niet alleen om overlast door het weer te voorkomen. Maar ze zijn ook een voedselbron en schuilplek voor insecten en vogels.  

We beginnen in Zwartsluis

Elk jaar planten we extra bomen in een andere kern. We beginnen in Zwartsluis. Hier willen we de komende maanden 150 extra bomen aanplanten. Daarmee maken we Zwartsluis groener en prettiger om te wonen en te leven. Naast dit plan voor extra bomen hebben we ook onze vervangingsopgave. Waarbij we nieuwe bomen plaatsen ter vervanging van bomen die we op andere plekken weg hebben moeten halen.

Kijk op de kaart hieronder. Hier staat ook om welke boomsoort het gaat. In het PDF-document op deze pagina ziet u een voorbeeld van de bomen die wij willen aanplanten.

Bekijk de kaart met locaties

Geef uw reactie

Voor de aanplant van de extra bomen zochten we met ROVA naar geschikte locaties. Daarbij keken wij onder meer waar kabels en leidingen in de grond zitten, naar de grondsoort en hoe de stand van bomen is ten opzichte van gebouwen. Toch kan het zijn dat u het niet eens bent met een locatie die wij voorstellen. Of dat u ook een goede plek heeft voor een nieuwe boom. Dat horen we dan graag. U kunt ons online uw reactie toesturen. Wilt u dit doen voor 15 november? Aan de hand van de reacties die wij ontvangen, starten we in de winterperiode 2024- 2025 met de aanplant van de eerste bomen.

Stuur uw reactie online op

Heeft u vragen over de aanplant van de extra bomen? Bekijk dan hieronder het overzicht met veelgestelde vragen.

Waarom plant de gemeente extra bomen?

Extra bomen maken onze gemeente prettiger om te leven. Ze helpen tegen de klimaatopwarming en zorgen voor verkoeling, biodiversiteit, een huis voor dieren, het reinigen van water, zuurstof en een schone lucht. We plaatsen de komende jaren in elke kern nieuwe bomen. We beginnen in Zwartsluis.

Naast dit plan voor extra bomen hebben we ook onze vervangingsopgave. Waarbij we nieuwe bomen plaatsen ter vervanging van bomen die we op andere plekken weg hebben moeten halen.

Waar komen de nieuwe bomen?

De bomen planten we langs de stoep of in de groenstroken. Dit is afhankelijk van de ruimte en infrastructuur van bijvoorbeeld kabels en leidingen. 

We hebben de plekken waar we nieuwe bomen willen aanplanten op een kaart gezet. U bekijkt de kaart via de link hieronder.

Bekijk de kaart

Wanneer start de aanplant van nieuwe bomen?

We halen eerst de reacties op van inwoners uit Zwartsluis. Die reacties betrekken we bij onze besluitvorming. Daarna starten we met de aanplant van de bomen. Waar dat kan willen we in de komende maanden de eerste extra bomen aanplanten.

Hoe lang duurt het om de bomen te planten?

Het planten van de bomen duurt doorgaans een paar dagen per straat. We proberen de werkzaamheden zo snel mogelijk uit te voeren om overlast te beperken.

Hoe zijn de locaties voor de nieuwe bomen bepaald?

Samen met ROVA zochten we naar geschikte locaties. Daarbij keken wij onder meer waar kabels en leidingen in de grond zitten, naar de grondsoort en hoe de afstand van bomen is ten opzichte van gebouwen.

Welke soorten bomen worden er geplant?

We kiezen boomsoorten die goed passen in de omgeving en geschikt zijn voor het veranderende klimaat. Dit zijn bijvoorbeeld de Vogelkers, Linde, Rode Esdoorn en Elzen. Deze soorten verminderen hittestress en bevorderen  de biodiversiteit.

Heb ik invloed op het type boom dat wordt geplant?

We kiezen de boomsoorten op basis van de geschiktheid voor de locatie. De grondsoort en beschikbare ruimte zijn bijvoorbeeld zaken die invloed hebben op de keuze.

Zorgen de bomen niet voor overlast, bijvoorbeeld door bladafval?

Bomen kunnen daglicht tegenhouden of zorgen voor voor vallende bladeren. Maar bomen hebben vooral veel voordelen. Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor verkoeling op warme dagen. En helpen ze tegen wateroverlast in de straat. Daarom denken wij dat extra bomen juist zorgen voor een betere leefomgeving.

Ik wil geen nieuwe boom in mijn straat. Wat nu?

We hebben goed gekeken welke plekken geschikt zijn. We keken daarbij onder meer of er kabels en leidingen onder de grond liggen, naar de grondsoort of hoe de stand van de bomen is ten opzichte van de gebouwen. Toch kan het zijn dat u het niet eens bent met iemand het niet eens is met de keuze voor plaatsing van een boom op een bepaalde plek. Stuur ons dan een reactie. 

Zijn de locaties van de bomen al definitief?

We hebben goed gekeken welke plekken geschikt zijn. We keken daarbij onder meer of er kabels en leidingen onder de grond liggen, naar de grondsoort of hoe de stand van de bomen is ten opzichte van de gebouwen. Toch kan het zijn dat iemand het niet eens is met de keuze voor plaatsing van een boom op een bepaalde plek. Daarom geven we onze inwoners eerst de kans om een reactie in te sturen. Ook houden we een inloopbijeenkomst op maandag 11 november. Met de reacties die we ontvangen, maken we een definitieve keuze waar de nieuwe bomen komen. 

Hoe kan ik reageren op de plannen?

U kunt ons uw reactie online toesturen. Daarvoor is een webformulier beschikbaar. We vragen u ons uw reactie voor 15 november toe te sturen. U bent ook welkom tijdens de inloopbijeenkomst die we houden op maandag 11 november van 19.00 tot 21.00 uur in Hotel Zwartewater in Zwartsluis.
 

Wie zorgt voor onderhoud van de bomen?

In onze gemeente zorgt ROVA voor de aanplant en onderhoud van onze bomen. Dat doen ze ook voor de extra bomen die we gaan aanplanten. 

Komen de bomen in plaats van verzwakte of uitgevallen bomen?

Nee, naast de aanplant van nieuwe bomen gaat ROVA ook aan de slag met de vervanging van verzwakte of uitgevallen bomen. Dit doen we door de hele gemeente heen.
 

Zorgt de aanplant van bomen voor overlast?

We willen de werkzaamheden zo kort mogelijk achter elkaar uitvoeren. Daarmee willen we eventuele overlast zoveel mogelijk beperken. Het kan wel zijn dat tijdens de aanplant de straat of parkeerplaatsen enig moment minder goed bereikbaar zijn.
 

Hoe lang duurt het voordat de nieuwe boom is volgroeid?

Dit is afhankelijk van de standplaats van de bomen. Gemiddeld duurt het 25 tot 75 jaar voordat een boom is volgroeid.

Hoe groot worden de bomen?

Afhankelijk van de soort kunnen de bomen een hoogte bereiken van 8 tot 30 meter. Bij de keuze voor locaties hebben we er rekening mee gehouden dat de boom op die plek voluit kan groeien.

Hebben de bomen extra onderhoud nodig?

De bomen krijgen in de eerste jaren extra aandacht en water om goed te kunnen groeien. Daarna worden ze eens per 3 jaar gecontroleerd en gesnoeid door ROVA.

Hoe helpen de bomen bij het verbeteren van het klimaat?

Bomen zorgen voor verkoeling door schaduw en verdamping. Ze vangen ook regenwater op en verminderen daarmee de kans op wateroverlast bij hevige regenbuien. Bovendien dragen ze bij aan schonere lucht en meer biodiversiteit.

Welke voordelen brengen de bomen voor de buurt?

De bomen maken de straat groener en aantrekkelijker. Ze bieden schaduw op warme dagen en zorgen voor een prettigere leefomgeving. Daarnaast bieden bomen voedsel en onderdak voor vogels, insecten en andere dieren.

Wie zorgt voor het onderhoud van de bomen?

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de bomen. ROVA voert dit onderhoud voor de gemeente uit. Dit omvat water geven in de eerste jaren, snoeien en indien nodig het vervangen van zieke of beschadigde bomen.

Wat gebeurt er als een boom ziek wordt of doodgaat?

Als een boom ziek wordt of doodgaat, vervangen we deze door een nieuwe boom. We voeren regelmatig inspecties uit om te controleren of de bomen gezond zijn.