Energie besparen en opwekken

Het besparen van energie is een belangrijke eerste stap in het verduurzamen van uw woning. Alle energie die niet gebruikt wordt hoeft namelijk ook niet opgewekt te worden! Energie besparen hoeft niet veel geld te kosten en kan zowel in huur- als koopwoningen. Op deze pagina vindt u enkele tips om te starten. Meer tips nodig? Bezoek ons online Energieloket Zwartewaterland.

Dichten van naden en kieren

Via naden en kieren gaat er veel warmte verloren. Door deze te dichten houdt u de warmte binnen en bespaart u energie. Naden en kieren zijn vaak te vinden bij deuren, ramen, in de meterkast, bij het kruipluik en de brievenbus. Door deze plekken tochtvrij te maken, wordt uw huis een stuk comfortabeler en gaat uw gasverbruik omlaag. Gebruik hiervoor tochtstrips, een tochtband, kit of een brievenbusklep. Eenvoudig zelf aan te brengen. Voor advies over o.a. het toepassen van deze kleine tochtwerende maatregelen kunt u gebruik maken van de Energiecoach.

Ventileren

Vergeet niet te ventileren! Een goed binnenklimaat is goed voor uw comfort en gezondheid. U voorkomt bovendien vochtproblemen in uw woning. Ventileren kost energie maar met deze tips kunt u zo slim en energiezuinig mogelijk ventileren.

Koken

Zolang uw woning nog is aangesloten op het gasnet, kunt u op gas blijven koken. Vroeg of laat stappen we allemaal over op elektrisch koken. Op het moment dat uw keuken of kookplaat aan vervanging toe is, is het verstandig om al vast te kiezen voor een elektrische kookplaat. Een inductieplaat is de energiezuinigste optie. Laat u altijd goed adviseren of uw huidige elektriciteitsaansluiting hier voldoende geschikt voor is, soms is er een extra elektriciteitsgroep nodig.

Zonnepanelen

Wanneer u een koopwoning heeft kunt u uw elektriciteit zelf opwekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op uw dak. Op de website zonnekaart.nl/zwartewaterland berekent u eenvoudig de zonpotentie van uw dak. Is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Energiecoöperatie Energiek Zwartewaterland organiseert gezamenlijke zonnepanelen op het dak van een ander.

Meestal kunt u zonnepanelen op uw dak plaatsen zonder dat u een vergunning nodig heeft. Voor het plaatsen van zonnepanelen in het beschermd stadsgezicht of op een monument heeft u vaak wel een vergunning nodig. De gemeente bekijkt dan per situatie of het plaatsen van zonnepanelen acceptabel is.

Het kan zijn dat uw dak niet geschikt is voor zonnepanelen of dat uw dak te klein is. In dat geval mag u zonnepanelen op de grond plaatsen. Deze moeten geplaatst worden op eigen terrein tot een maximale oppervlakte van 100 m2. Er zijn meer voorwaarden waar een zonnestroomsysteem op de grond aan moet voldoen. Deze kunt u vinden in het Beleidskader voor kleine zonnestroomsystemen.