'Een baken voor Zwartsluis'
Decennialang sierden twee karakteristieke bomen de begraafplaats van Zwartsluis. Op de plek waar die bomen stonden, staat nu een even karakteristiek kunstwerk. Gemaakt van de stam van één van deze bomen. "De bomen hebben een belangrijke plek in de historie van Zwartsluis. Daar konden we niet zomaar afscheid van nemen", vertelt wethouder Maarten Slingerland. "Met dit kunstwerk blijft een stukje van die historie behouden."
"De bomen zijn beeldbepalend geweest. Generaties zijn er mee opgegroeid", legt Jan Blei uit. Toen duidelijk werd dat de bomen door zwamaantasting gekapt moesten worden, kwam hij met inwoners Herman Slurink, Anja Bos, Albert Greveling en Frederik Weijs in actie. Samen kwamen ze op het idee om van de stam van één van de twee bomen een kunstwerk te maken.
Afgelopen zomer toverde boomkunstenaar Jelmer Zwaan met een kettingzaag een duif, rups, vlinder en zandloper uit de dikke stam van de boom. Die beelden staan symbool voor de geboorte, het leven en de dood. Vanwege de zwamaantasting haalde Jelmer van onder tot boven stukje voor stukje van de boom weg. "Zo kwam ik steeds dieper in de boom."
Zodoende heeft de authentieke boom als kunstwerk een tweede leven gekregen. Hoe belangrijk de boom voor de inwoners van Zwartsluis was, merkte Jelmer tijdens het maken van het kunstwerk. "Veel mensen spraken mij aan. Zij hadden mooie verhalen. Over de begraafplaats, maar ook over de boom. Ik merkte daaraan hoe erg het leeft", vertelt Jelmer.
Positieve reacties
Het kunstwerk zorgde al voor de nodige positieve reacties. "Je ziet de duif duidelijk vanaf de weg. Het trekt daarmee bezoekers naar de begraafplaats." Ook wethouder Maarten Slingerland is tevreden met het resultaat. "De begraafplaats heeft veel herinneringen. Daarin spelen de bomen een belangrijke rol. Met het kunstwerk heeft Zwartsluis een baken gekregen voor deze waardevolle herinneringen."
Het nieuwe kunstwerk siert de komende jaren de begraafplaats. Volgens Jelmer houdt het kunstwerk zeker zo'n 20 jaar stand. "Het is een hele dikke stam", legt Jelmer uit. Met beits gaf hij de boom een extra beschermlaag. "Doordat ik ook de schors heb weggehaald, kunnen er geen beestjes of regenwater onder de schors gaan zitten. Na regen maken de wind en de zon de boom weer droog. Dat zorgt ervoor dat het kunstwerk lang bewaard kan blijven."