Campagne suïcidepreventie van start in Zwartewaterland

Gister ging de landelijke campagne voor suïcidepreventie van start. De gemeente Zwartewaterland doet ook mee. “Ieder leven dat we samen kunnen redden is er één”, zegt wethouder Jan van der Poel, die samen met adviseur suïcidepreventie van GGD IJsselland Marleen Engelbarts de aftrap verrichtte in het centrum van Genemuiden. 

Komende zaterdag 10 september is het World Suïcide Prevention Day. In de week ervoor doen 50 gemeenten mee aan de campagne van ‘1K Z1E J3’. “113 Zelfmoordpreventie draagt de boodschap uit op openbare bankjes”, legt Marleen Engelbarts uit. “Dit worden plekken om de tijd te nemen. Om te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat. Op de bankjes komen plaques met de tekst: een goed gesprek begint met iemand écht zien. Een QR-code op de plaque verwijst naar de website van 113. Daar vind je meer informatie over wat je kunt doen als iemand suïcidale gedachten heeft.”

Begin van een oplossing

Bij de campagneaftrap brachten Van der Poel en Engelbarts de eerste plaque aan op een bankje op de kop van de Binnenhaven in Genemuiden. Vandaag worden plaques ook aangebracht op bankjes aan de Stationsweg in Zwartsluis en aan de Kaai in Hasselt. “Er rust nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding. Er is veel schaamte”, zegt de wethouder. “Terwijl een gesprek nou juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing. Iedereen kan zo’n gesprek voeren. Het is spannend maar niet moeilijk. 113 heeft speciale trainingen om dit gesprek te leren voeren.”

In 2021 overleden in Nederland 1.859 mensen door zelfdoding. Dat zijn er gemiddeld 5 mensen per dag. Het aantal zelfdodingen in Zwartewaterland is niet hoger dan gemiddeld. De impact van zelfdoding voor de omgeving is wel steevast groot. Elke suïcide raakt gemiddeld 135 mensen. Dit betekent dat er in 2021 meer dan 250.000 mensen geraakt werden door het verdriet van een zelfdoding. 
 

Positieve gezondheid 

De gemeente streeft naar Positieve Gezondheid voor alle inwoners van Zwartewaterland. Dat betekent dat alle inwoners zich naar omstandigheden vitaal en gezond voelen en naar vermogen kunnen meedoen in onze samenleving. Voor mensen die kampen met een depressie of met suïcidale gedachten betekent dit dat wij hen een steun in de rug willen geven. Zodat zij weer in staat zijn om met de emotionele uitdagingen van het leven om te gaan. Dit doen we niet alleen, maar samen met inwoners, bedrijven en instellingen in onze gemeente.