Begraafplaats De Sandtvoirt in Hasselt wordt uitgebreid, ondanks bezwaren van omwonende: 'Daar moeten we van leren'

De gemeenteraad van Zwartewaterland heeft donderdagavond ingestemd met de uitbreiding van begraafplaats De Sandtvoirt in Hasselt. Dit besluit markeert het einde van een langlopend traject, dat door juridische bezwaren ruim een jaar was stilgelegd.

(van de raadsverslaggever)

Het aangepaste bestemmingsplan voorziet in een uitbreiding van de begraafplaats en de bouw van een beheerdersgebouw aan de Dr. H.A.W. van der Vechtlaan. Dit plan stuitte in 2022 op bezwaar, waarna de Raad van State in mei 2024 oordeelde dat het plan op enkele punten moest worden aangepast. Het aangepaste voorstel lag ter discussie tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Bezwaren en aanpassingen

Tegen het oorspronkelijke bestemmingsplan uit 2022 werd beroep aangetekend. Het plan zou namelijk het uitzicht van een omwonende verstoren, een inbreuk zijn op privacy, mogelijk scheuren in hun woning veroorzaken en de woningwaarde verlagen. De buren verklaarden destijds dat ze niet meer met goed fatsoen een feestje in hun tuin konden houden of een barbecue met vrienden konden organiseren. De gemeente reageerde toen dat ze het niet “Rustiger konden krijgen in de achtertuin”. Bovendien was de uitbreiding broodnodig en viel het met de drukte volgens hen wel mee.

De tegenargumenten waren voor de omwonende echter niet overtuigend genoeg, waardoor de zaak voor de Raad van State kwam. Het plan werd opgeschort totdat er een tussenuitspraak van de Raad van State zou komen. Deze uitspraak volgde in mei 2024, waarbij de gemeente werd opgedragen het plan te herzien. De belangrijkste wijziging betrof het toevoegen van een erfinrichtingsplan. Dit is een tekening die aangeeft hoe het erf er in de nieuwe situatie uit komt te zien, met informatie over bestaande en nieuwe gebouwen, waardevolle beplanting, nieuwe aanplant, routing, parkeerplaatsen en de afvoer van regenwater. Daarnaast moest de gemeente verduidelijken welke maatregelen zouden worden genomen om de geluidsoverlast van de begraafplaats te beperken.

De gemeente kreeg uitstel tot 18 september 2024 om de benodigde aanpassingen door te voeren. Dankzij de zogenoemde "bestuurlijke lus" kon de gemeente het bestemmingsplan aanpassen zonder dat het eerdere besluit volledig werd vernietigd.

Geluidsonderzoek

Een cruciaal onderdeel van de herziening was het uitvoeren van een nieuw geluidsonderzoek. Hierbij werd het geluid van onder andere het beheerdersgebouw en de onderhoudswerkzaamheden (zoals grasmaaien en bladblazen) getoetst aan de geldende geluidsvoorschriften. Uit het onderzoek bleek dat het geluid grotendeels binnen de vastgestelde normen blijft. Enkele minimale overschrijdingen werden geconstateerd, maar deze zouden alleen optreden tijdens onderhoudswerkzaamheden of bij uitvaarten. Volgens de gemeente hebben deze incidentele overschrijdingen geen negatieve invloed op het woon- en leefklimaat van de omwonenden.

Spannend

De kosten voor de uitbreiding van de begraafplaats worden geraamd op €660.000, waarvan €250.000 gereserveerd is voor de bouw van een beheerdersgebouw. De VVD en het CDA uitten nog twijfels of dit bedrag (van het beheerdersgebouw) wel toereikend zou zijn. Terwijl BGZ het juist vrij veel geld vond voor een ‘kapschuur’. ‘Komen er soms gouden kranen in?’. Wethouder Rietman verzekerde dat het niet zomaar een ‘eenvoudige kapschuur’ gaat worden, ‘er moet goed gewerkt kunnen worden’. Hij stond dan ook meer aan de kant van de VVD en het CDA en vond dat het ‘spannend’ is qua budget. De CU vroeg zich daarnaast af of er wel voldoende beschutting rondom de begraafplaats komt, aangezien een deel van de begraafplaats ‘open’ is. Volgens Rietman is dit voldoende aangepast: “De groenafscheiding is een van de redenen waarom de bezwaarmaker deels gelijk heeft gekregen. U ziet een forse groene inpassing, want het is inderdaad niet fijn als er te veel zicht is.”

Het project gaat nu de vergunningsfase in, want zeker is dat de begraafplaats uitgebreid zal worden. De raad stemde namelijk in met het voorstel, zoals zij dat ook in 2022 had gedaan. BGZ wilde echter nog weten hoe de wethouder ervoor zou zorgen dat het proces de volgende keer beter zou verlopen. “Je doet een wereld aan onderzoeken voor zo'n bestemmingsplan. Nu was het niet voldoende, daar moeten we van leren,” antwoordde wethouder Rietman.