Procedures
Wilt u meer informatie over de bekendmakingen? Wilt u een vergunning of plan inzien? Of wilt u bezwaar maken of beroep instellen?
Wij publiceren elke week de gemeentelijke bekendmakingen in de Stadskoerier. Let op! Aan deze informatie kunt u geen rechten ontlenen. De officiële bekendmakingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.
Heeft u vragen over de procedure? Bel naar 14 038.
Aanwijzingsbesluit
Een aanwijzingsbesluit inclusief relevante stukken liggen ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis Zwartewaterland en zijn raadpleegbaar op www.officiëlebekendmakingen.nl.
Belanghebbenden kunnen (bij voorkeur schriftelijk) bezwaar op het besluit kenbaar maken. Bezwaren kunnen worden ingediend bij het College van Burgemeester en Wethouders van Zwartewaterland, Postbus 23, 8060 AA Hasselt.
Wenst u meer informatie of wilt u mondeling bezwaar maken? Maak dan een afspraak via 14 038.
Aanvraag omgevingsvergunning
Voor bepaalde werkzaamheden aan of om uw huis of bedrijfspand hebt u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u gaat (ver)bouwen, slopen, een alarminstallatie plaatst of een boom wilt kappen.
Bezwaren?
Tegen een aanvraag omgevingsvergunning kunt u geen bezwaar indienen. Dit kan pas wanneer de vergunning is verleend.
De aanvraag inzien
U kunt de aanvraag van de vergunning bekijken op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur. Hiervoor kunt u een afspraak maken door te bellen met de gemeente via het telefoonnummer 14 038.
Omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Ontwerpbesluit
U heeft vanaf de datum die genoemd staat in de publicatie 6 weken de tijd om het ontwerpbesluit en de aanvraag in te zien. Dit kan op werkdagen van 08.30 tot 12.30 uur in het gemeentehuis. Bel eerst om een afspraak te maken: 14 038.
Tijdens deze 6 weken kunt u een zienswijze sturen naar het college van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland van de gemeente Zwartewaterland. Het liefst schriftelijk. Maar dit kan ook mondeling. Bel in dat geval eerst om een afspraak te maken: 14 038. Na de inzagetermijn vindt de definitieve besluitvorming plaats.
Besluit (verleende omgevingsvergunning uitgebreide procedure)
De beschikking, de aanvraag en andere bijbehorende stukken liggen vanaf de datum van bekendmaking 6 weken ter inzage in het gemeentehuis. U kunt daar de stukken op afspraak inzien op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur. Bel eerst voor een afspraak: 14 038.
Tot zes weken na bekendmaking, van het besluit aan aanvrager, kunt u als belanghebbende die eerder ook een zienswijze heeft ingediend of kunt aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze in te dienen, beroep instellen bij de Rechtbank Overijssel, team Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Wanneer u als belanghebbende beroep instelt kunt u verzoeken om een voorlopige voorziening. Dit verzoek moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel.
Het vaststellingsbesluit treedt 6 weken na bekendmaking in werking, tenzij binnen die termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. In dat geval wordt het besluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.
Verleende omgevingsvergunning
Voor bepaalde werkzaamheden aan of om uw huis of bedrijfspand hebt u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u gaat (ver)bouwen, slopen, een alarminstallatie plaatst of een boom wilt kappen.
Bezwaren?
Als belanghebbende kunt u tegen een verleende omgevingsvergunning een gemotiveerd bezwaarschrift sturen naar het college van burgemeester en wethouders. Dit kan tot 6 weken na de in de publicatie genoemde datum. Een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit. Bel voor meer informatie met het team Vergunningen: 14 038.
Inzien vergunning
U kunt de vergunning op werkdagen van 08.30 tot 12.30 uur inzien op het gemeentehuis. Bel eerst om een afspraak te maken: 14 038.
Weigering omgevingsvergunning
Als belanghebbende kunt u tegen dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift sturen naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland, Postbus 23, 8060 AA Hasselt. Dit kan tot 6 weken na de in de publicatie genoemde datum. Een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit. Bel voor meer informatie met het team Vergunningen: 14 038.
Intrekken omgevingsvergunning
U heeft 6 weken de tijd om de aanvraag, het intrekkingsbesluit en de bijbehorende stukken in te zien. Dit kan in het gemeentehuis in Hasselt. Bel eerst om een afspraak te maken: 14 038. Wilt u de documenten per mail ontvangen? Stuur dan een bericht naar omgevingsloket@odijsselland.nl. Vermeld hierbij het zaaknummer dat staat bij de publicatie.
In beroep gaan
Bent u belanghebbende? Of heeft u een zienswijze ingediend? Dan kunt u tot 6 weken na de dag na publicatie in beroep gaan bij de rechtbank Overijssel. Dit kan schriftelijk: sector Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Of online met uw DigiD via het beroepschriftformulier van de rechtbank.
Bij uw beroep kunt u vragen om een voorlopige voorziening bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op uw verzoek is beslist. Komt er geen verzoek voor een voorlopige voorziening? Dan treedt de omgevingsvergunning in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt.
Wilt u meer informatie?
Bel naar de Omgevingsdienst IJsselland: 088 525 1050. Houd het zaaknummer bij de hand.
Verleende omgevingsvergunning milieu
De aanvraag, het besluit en de bijbehorende stukken liggen tot zes weken na de dag van publicatie ter inzage in het gemeentehuis. Wanneer u de documenten in het gemeentehuis wilt inzien, vragen wij u een afspraak te maken via het telefoonnummer: 14 038. Desgewenst kunt u de documenten digitaal toegestuurd krijgen. Dit kunt u opvragen bij omgevingsloket@odijsselland.nl onder vermelding van zaaknummer Z2021-00001147.
Belanghebbenden kunnen beroep indienen bij de rechtbank Overijssel, sector Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Dit kan ook digitaal ingediend worden bij de rechtbank met het beroepschriftformulier. U heeft hier een DigiD voor nodig. De termijn voor het indienen van beroep bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na publicatie van het besluit. Tevens kan degene die beroep heeft ingesteld een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van voornoemde sector. De omgevingsvergunning treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzieningenrechter is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.
Nadere inlichtingen Omgevingsdienst IJsselland: 088 5251050. Houd het zaaknummer bij de hand.
Verlenging beslistermijn aanvraag omgevingsvergunning
De beslistermijn wordt met toepassing van artikel 3.9, tweede lid van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht met zes weken verlengd. Tegen dit besluit kunt u geen bezwaar of beroep instellen.
Meer informatie bij team Vergunningen via 14 038.
Verkeersbesluit
Als belanghebbende kunt u tegen dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift sturen naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland, Postbus 23, 8060 AA Hasselt. Dit kan tot 6 weken na de in de publicatie genoemde datum. Een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit. Bel voor meer informatie met het team Vergunningen: 14 038.
Intrekken verkeersbesluit
Het besluit van 3 augustus 2023 'Geslotenverklaring vrachtauto's centrum van Genemuiden' met publicatienummer 340239 wordt ingetrokken.
Bezwaar?
Neem dan eerst contact op met de eenheid Externe Dienstverlening. We nemen dan samen met u het besluit door. Dat kan voorkomen dat u bezwaar moet maken. Wanneer na het gesprek een bezwaarprocedure in uw ogen nodig lijkt, kunt u alsnog een bezwaarschrift indienen. U kunt ook direct een bezwaarschrift indienen. Een bezwaar- schrift moet schriftelijk worden ingediend. Een mondeling bezwaar of een bezwaar via de e-mail is niet mogelijk.
U stuurt het bezwaarschrift naar:College van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland t.a.v. de secretaris van de bezwaarschriftencommissie, Postbus 238060 AA Hasselt.
In uw bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met het besluit. Of met het niet nemen van het besluit. Verder moet u in ieder geval vermelden:- uw naam, adres en telefoonnummer - de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft - een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt. U kunt ook een kopie meesturen, of het referentienummer van het besluit doorgeven- de reden voor uw bezwaar - uw handtekening.
Het bezwaarschrift moet u binnen zes weken na de verzenddatum van het besluit indienen. Wanneer wij uw bezwaar te laat ontvangen, kunnen we het niet meer in behandeling nemen.
Sloopmelding
Een sloopmelding is nodig wanneer bij de sloop komt 10 m3 of meer afval vrijkomt en/of bij de sloop asbest wordt verwijderd.
Bezwaren?
Tegen een sloopmelding kunt u geen bezwaar of beroep in stellen.
Wilt u de melding bekijken?
Maak dan een afspraak via 14 038.
Melding Activiteitenbesluit
Tegen een melding op grond van artikel 1.10 of 1.10a van het Activiteitenbesluit milieubeheer kunt u geen bezwaar indienen of beroep instellen.
Valt een inrichting onder het Activiteitenbesluit milieubeheer dan moet worden voldaan aan de voorschriften in dit besluit.
Voor meer informatie over het besluit kunt u terecht bij de Omgevingsdienst IJsselland, tel. 088 525 1050. Dit kan tot 14 dagen na bekendmaking van de melding. Houd hiervoor het zaaknummer bij de hand.
Ontwerpbesluit ontheffing hogere grenswaarden
U kunt het ontwerpbesluit en de aanvraag 6 weken inzien op het gemeentehuis. Bel eerst om een afspraak te maken: 14038.
Tijdens deze 6 weken kunt u reageren op het besluit. Bij voorkeur schriftelijk. U stuurt uw zienswijze naar het college van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland. Wilt u mondeling reageren? Bel dan naar 14 038 om een afspraak te maken.
Na de 6 weken vindt de definitieve besluitvorming plaats.
Uitschrijving Basisregistratie Personen (BRP)
Wanneer personen niet meer op het adres wonen waar zij zijn ingeschreven worden ze uitgeschreven uit de Basisregistratie personen (BRP).
Bezwaren?
Als belanghebbende kunt u tegen de uitschrijving bezwaar maken. Dit kan tot en met 6 weken na publicatie. Zet in uw bezwaarschrift in ieder geval uw naam en adres, de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft, een omschrijving van de beslissing waartegen u bezwaar maakt en de redenen waarom u bezwaar maakt. U moet het bezwaarschrift ondertekenen. Het bezwaarschrift stuurt u naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland, Postbus 23, 8060 AA Hasselt.
Besluit mobiel puinbreken bouw- en sloopafval
Voor het mobiel breken van bouw- en sloopafval geldt een meldingsplicht. Het bevoegd gezag moet minimaal 4 weken van tevoren een melding ontvangen.
Bezwaren
Tegen deze melding kunt u geen bezwaar indienen of beroep instellen.
In het Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval zijn algemene landelijke voorschriften (o.a. geluid) opgenomen voor het breken van bouw- en sloopafval. Tegen niet naleving van de voorschriften kan bestuursrechtelijk worden opgetreden.
Meer informatie
Voor meer informatie over het besluit kunt u terecht bij de Omgevingsdienst IJsselland, tel. 088 525 1050. Dit kan tot 14 dagen na bekendmaking van het besluit. Houd hiervoor het zaaknummer bij de hand.
Bestemmingplan
Voorbereiding/opstellen voorontwerpbestemmingsplan
Voordat een bestemmingsplan wordt opgesteld, wordt het gebied eerst grondig bestudeerd. Ook wordt geïnventariseerd of er wensen en ideeën voor het gebied liggen die meegenomen kunnen worden. Soms wordt ook ter plaatse een inventarisatie gedaan. Is de inventarisatie gereed, dan wordt begonnen met het opstellen van het voorontwerpbestemmingsplan. Daarbij wordt ook verder onderzocht of de gewenste ontwikkelingen haalbaar én betaalbaar zijn. Is het bijvoorbeeld wel financieel verantwoord om in een bepaald gebied woningen te bouwen? Zijn er ook milieu- of verkeersaspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Moet er rekening gehouden worden met archeologie of bodemverontreiniging?
Als alles is onderzocht wordt de toelichting en de regels opgesteld en wordt een plankaart getekend. Uiteindelijk ligt er dan een voorontwerpbestemmingsplan.
Inspraak en vooroverleg
Als het voorontwerpbestemmingsplan gereed is, wordt het plan in inspraak en vooroverleg gebracht.
Vooroverleg houdt in dat het voorontwerp-bestemmingsplan aan allerlei overheidsdiensten en belangenorganisaties wordt gestuurd met de vraag of zij in kunnen stemmen met het voorontwerpbestemmingsplan.
Verder beslist het college van burgemeester en wethouders op basis van de gemeentelijke Inspraakverordening of ook inspraak voor het plan nodig is. Als dat zo is, dan wordt op de gemeentelijke website onder officiële publicaties en in de Stadskoerier bekendgemaakt dat een ieder wordt uitgenodigd eventueel een inspraakreactie op het betreffende plan in te dienen.
Als het vooroverleg is afgerond worden alle reacties, en ook de eventuele inspraakreacties (als inspraak heeft plaatsgevonden) gebundeld. De reacties worden voorzien van een gemeentelijk standpunt, waarbij gemotiveerd wordt aangegeven of het plan op basis van de reactie(s) wel of niet wordt aangepast.
Hierna wordt een ontwerpbestemmingsplan opgesteld.
Ontwerp bestemmingsplan/zienswijzen
Het ontwerpbestemmingsplan wordt voor de periode van zes weken ter inzage gelegd. Dit wordt ook weer via een publicatie op de gemeentelijke website via de Stadskoerier bekend gemaakt. Met deze stap begint de officiële bestemmingsplanprocedure. In de periode van 6 weken kan iedereen zijn of haar zienswijze op het plan kenbaar maken bij de gemeenteraad. Dat mag zowel schriftelijk als mondeling.
Vaststelling bestemmingsplan
Het college van burgemeester en wethouders kijkt, onder andere aan de hand van de zienswijzen, of het nodig is het plan aan te passen. Ze legt hierover een voorstel voor aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad besluit of ze het bestemmingsplan, al dan niet gewijzigd, vaststellen.
Beroep instellen
Na vaststelling van het bestemmingsplan wordt het bestemmingsplan opnieuw voor zes weken ter visie gelegd. Ook dat wordt weer via de website van de gemeente en via de Stadskoerier bekend gemaakt. In deze periode kan een belanghebbende in beroep gaan bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag. Dit kan alleen als u een zienswijze heeft ingediend. Of als u kunt aantonen dat u redelijkerwijs niet in staat was om een zienswijze in te dienen.
Gaat u in beroep? Dan kunt u vragen om een voorlopige voorziening. Dit verzoek richt u aan de voorzieningenrechter. In dat geval wordt het besluit opgeschort totdat over het verzoek is beslist.
In werking treden
Na afloop van de periode waarin beroep kan worden aangetekend, treedt het bestemmingsplan in werking, tenzij een zogenaamde voorlopige voorziening is aangevraagd bij de Raad van State.
Onherroepelijk
Als de eventuele beroepen door de Raad van State zijn behandeld, wordt het plan onherroepelijk en is er sprake van een zogenaamd vigerend plan. Als geen beroep is ingesteld wordt het plan onherroepelijk na afloop van de zes weken waarin beroep aangetekend kon worden.
Vaststelling verordening
De raad stelt een verordening vast. Tegen het vaststellen van een verordening kunt u geen bezwaar of beroep instellen. Dit is bepaald in de Algemene Wet Bestuursrecht.
Een verordening wordt gepubliceerd in het Elektronisch Gemeenteblad van de gemeente Zwartewaterland en is te raadplegen op www.overheid.nl in de rubriek Officiële Bekendmakingen
Tegen betaling van de kosten is in het Gemeentehuis Zwartewaterland een afschrift van de regelingen verkrijgbaar.
Vaststelling beleidsregels
Tegen het vaststellen van een beleidsregel kunt u geen bezwaar of beroep instellen. Dit is bepaald in de Algemene wet bestuursrecht.
Een beleidsregel treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking.
Beleidsregels worden gepubliceerd in het Elektronisch Gemeenteblad van de gemeente Zwartewaterland en zijn te raadplegen op www.overheid.nl in de rubriek Officiële Bekendmakingen.
Tegen betaling van de kosten is bij de gemeente Zwartewaterland een afschrift van de beleidsregels verkrijgbaar. Bel 14 038.
Vaststelling wijzigingsbesluit beleidsregels
Tegen het vaststellen van een wijzigingsbesluit beleidsregels kunt u geen bezwaar of beroep instellen. Dit is bepaald in de Algemene wet bestuursrecht.
Een wijzigingsbesluit beleidsregels treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking.
Het Wijzigingsbesluit is gepubliceerd in het Elektronisch Gemeenteblad van de gemeente Zwartewaterland en is te raadplegen op www.overheid.nl in de rubriek Officiële Bekendmakingen.
Tegen betaling van de kosten is bij de gemeente Zwartewaterland een afschrift van het besluit verkrijgbaar. Bel 14 038.
Gedoogbeschikking tijdelijke bewoning
Een gedoogbeschikking is geen besluit in de zin van artikel 1:3 van de Algemene wet bestuursrecht. Tegen een gedoogbeschikking staan dan ook geen formele rechtsmiddelen open.
Wanneer u het niet eens bent met de genomen gedoogbeschikking, dan bestaat de mogelijkheid om een verzoek om handhaving in te dienen. De schriftelijke reactie op een verzoek om handhaving is wél te beschouwen als een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht, waartegen een gang naar de rechter mogelijk is. Dit geldt eveneens voor het uitblijven van een reactie op een door u ingediend handhavingsverzoek.
Besluit buiten behandeling stellen aanvraag
Houdt u zich niet aan uw verplichtingen? Dan kan de gemeente besluiten om een aanvraag niet in behandeling te nemen of af te wijzen.
Bezwaren?
Als belanghebbende kunt u tegen dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift sturen naar het college van burgemeester en wethouders. Dit kan tot 6 weken na de in de publicatie genoemde datum. Een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit. Bel voor meer informatie met het team Vergunningen: 14 038.
Inzien vergunning
U kunt de vergunning op werkdagen van 08.30 tot 12.30 uur inzien op het gemeentehuis. Bel eerst om een afspraak te maken: 14 038.